Bergviks auktionstjänst lyfte med flytt ut på nätet: ”Det är verkligen obegränsat”

Lennart Holm, Bergviks auktionstjänst

Lennart Holm driver Bergviks auktionstjänst tillsammans med sonen Rasmus Åhlenius. För ett år sedan hittade verksamheten ut på nätet, vilket inneburit ett rejält uppsving.

Från traditionella slagauktioner till utrop i realtid på nätet. Bergviks auktionstjänst har sett affärerna lyfta under pandemin och ser en framtid med både vanliga auktioner och i digital form.

”Från minsta silverring till stora kronskåp - allt.” Så sammanfattar Lennart Holm vad han och sonen Rasmus Åhlenius säljer genom sitt Bergviks auktionstjänst, som de driver sedan 2013.

Lennart Holm visar runt i den stora auktionshallen vid Variant i Bergvik och där finns verkligen allt.

Och kanske lite till.

Tidigare klubbades objekten ut till besökande kunder i traditionella slagauktioner, men sen kom en pandemi, spelplanen ritades om och Bergviks auktionstjänst fick en knuff ut på nätet våren 2020.

- Rasmus har pratat om det länge och då blev det verklighet. Det breddade ju upp vår verksamhet något otroligt. Nätet är verkligen obegränsat, säger Lennart Holm.

Han berättar hur man nu når ut mycket bredare, med kunder på nära håll men också i Italien, Tyskland och Polen. En pandemieffekt i positiv riktning.

- Det går bra, vi har ökat omsättningen enormt med nätet och pandemin är väl en orsak till att folk sitter hemma och handlar, säger Lennart Holm.

Företaget hålls rullande på två och en halv tjänst. De objekt som auktioneras ut, mestadels från dödsbon och privata samlingar, säljs vidare mot provision till nästan 3 000 registrerade digitala kunder. Nätauktionerna har inneburit vinn vinn-läge för säljsidan.

- Det är mest positiva reaktioner. De som lämnar in får bättre betalt, tidigare var det någon kund som satte priset, nu är det nästan hela världen, säger Lennart Holm.

Allt mellan himmel och jord säljs i auktionerna som digitalt sker i realtid. Kunderna kommer från hela Europa.

Inträdet i den digitala världen har också inneburit nya typer av arbetsuppgifter. Det är ett rejält jobb att ta flera foton på alla objekt och sedan lägga ut dem till beskådan på nätet. I nästa auktion finns närmare 900 objekt, berättar Lennart Holm.

Samtidigt är han också mån om de kunder som föredrar att knalla runt bland objekten i auktionshallen. När situationen medgav höll man auktion både på nätet och på plats i Bergvik. Med gällande restriktioner hålls endast auktioner i realtid över nätet, men siktet är inställt på att bjuda både nätvarianten och auktion på traditionellt vis framöver.

Som rutinerad auktionsutropare kan Lennart Holm sakna första, andra, tredje och klubban, kontakten med folk och det där som kommer med en slagauktion.

- Jo, det gör man. Är det trehundra personer är det ju stämningsfullt och roligt. Men man kan inte leva på stämning. Visionen är att ha alla funktioner, nätet plus publik, när pandemin släpper och det öppnar upp sig igen. Vi planerar också att ha gårdsauktion i sommar men återigen är det pandemin som styr, säger Lennart Holm.

Senast uppdaterad: 16 november 2021