Lyckat projekt för sommarjobbande avgångselever – fortsatt arbete för flera

William Berger fick fortsätta på Elia efter sitt sommarjobb. Elias VD Anders Holgersson är nöjd med både William och projektet som möjliggjorde sommarjobb.

Sommarjobb till avgångselever är en vinn-vinn-situation för både ungdomar och företag. En bra insats under sommaren ledde till fortsatt arbete för elektrikern William Berger på Elia.

39 företag anmälde intresse och när studenternas önskemål och kompetenser matchats mot företagen erbjöds 30 företag 41 sommarjobbare under tre veckor.

Det blev en positiv erfarenhet för de flesta av företagen och studenterna. En tredjedel av sommarjobbarna erbjöds mer än tre veckors jobb. Fyra av sommarjobbarna fick dessutom visstidsanställning eller blev erbjudna arbete, medan ytterligare fyra andra erbjöds extrajobb hos sitt företag.

- Det har gått jättebra. Många av företagarna som var med ger en eloge till projektet och tycker att det var bra ordnat. Det känns roligt att ungdomar får komma ut och visa sig och ta första steget som vuxen, säger Siv Larsson, konsulent i arbetsmarknads- och socialförvaltningen i Söderhamns kommun.

Bra start med full fart

En av ungdomarna som arbetade vidare efter sommaren är William Berger. För honom blev det rätt med elfirman Elia.

- Det var nervöst inför första dagen, men det gick bra. Det är ett härligt gäng och jag trivs bra. Det är skönt att veta att man har fortsatt jobb så man slipper sitta hemma och söka, säger William Berger.

Elia har som andra företag i branschen känt av högt tryck under året och William Berger fick en rivstart där han fått känna på många delar av elektrikeryrket under sommaren. Bra för honom och nyttigt för företaget. Anders Holgersson, VD för Elia i Söderhamn ser gärna en fortsättning, för Elia tänker haka på.

- Det kan jag lova. William visade framfötterna och fick ta stort ansvar direkt och sen rullade det bara på. För vår del hade det inte kunnat bli bättre, säger Anders Holgersson.

Delad satsning

Satsningen på sommarjobbande avgångselever 2021 gjordes möjlig av Söderhamns kommun och Sparbanksstiftelsen som delade på finansieringen på omkring 700 000 kronor.

Skönt att få fortsatt förtroende, tycker William Berger, som visade framfötterna under sina arbetsveckor i sommar.

Senast uppdaterad: 16 november 2021