Reserverat kontrakt med Kreativboden främjar återbruk av kläder och utrustning

Mia Nilsson och Pia Sandgren står för bland annat skomakeri och sömnad i Kreativbodens palett av kompetens.

I Kreativboden väcks nytt liv i både medarbetare och saker. Det sociala företaget har nu tecknat ett reserverat kontrakt för sömnads- och skomakartjänster med Söderhamns kommun.

Kreativboden är ett socialt företag, som genom arbete och delaktighet jobbar för ett inkluderande och hållbart samhälle. I lokalerna på Stenbacken, Söderhamn, finns både loppis, måleri, snickeri samt sömnad- och skomakeri. Det är de senare tjänsterna som nu upphandlats av Söderhamns kommun i ett så kallat reserverat kontrakt.

Många vinster

Ett bra ben att stå på för Kreativboden och för kommunen ett steg helt i linje med Kretsloppsplanen och ambition att stötta sysselsättningsfrämjande åtgärder, som till exempel socialt företagande.

- Det känns fint och det vore fantastiskt om det kunde rulla på, säger Maria Kangas, grundare av Kreativboden och den ekonomiska föreningens ordförande.

Vi jobbar med återbruk av både grejer och människor

Maria Kangas, grundare och ordförande i Kreativboden.

Hon visar runt i lokaler där kreativiteten verkligen flödar och där prylar och ting staplas på hög. Det lappas, lagas och renoveras. Inte bara gamla och trasiga saker fixas i Kreativboden, även medarbetare.

- Vi jobbar med återbruk av både grejer och människor. Många har gått ut vidare härifrån tillbaka till arbete eller till anställning här, säger Maria Kangas.

Bra bredd på kompetens

I Kreativbodens verksamhet finns sex anställda, alla med olika bakgrund och erfarenhet. Gemensamt är att anställningarna är individuellt anpassade. Personligheter och förmågor tas om hand och ger bredd och kompetens.

Mia Nilsson är skomakare i verksamheten och gillar sitt arbete, där både kunskap och kreativitet behövs.

- Det är roligt att ge gamla saker nytt liv. Många kommer in med till exempel en trasig favoritjacka, att rädda den då känns ju roligt. Ibland hittar vi lösningar som egentligen inte går att göra, men det funkar ändå. Speciallösningar är vardag för oss, säger Mia Nilsson.

Redo för uppdraget

Medarbetarna i Kreativboden känner sig laddade och redo för kommunkontraktet och de kläder, skor och annan utrustning som väntas lämnas in för lagning och renovering.

- Slit och slängsamhället känns omodernt. Här gör vi allt för att ta reda på de saker som kan användas mer, säger Maria Kangas.

Genom ett reserverat kontrakt med Söderhamns kommun kommer Kreativboden att ge nytt liv åt kommunala kläder och utrustning.

Senast uppdaterad: 1 juni 2022