Ukrainare på väg mot arbetsmarknaden – med stöd av Nyföretagarcentrum

Kerstin Eriksson Vestling, rådgivare i Nyföretagarcentrum. och tolken Rashid tillsammans med ukrainska flyktingarna Oksana, Yurii, Katya och Nastia.

Praktikplatser, nystartade företag, anställningsintervjuer. En grupp personer från Ukraina är på god väg mot arbetsmarknaden i sitt nya land, med god hjälp från Söderhamns kommun och Nyföretagarcentrum.

Sedan sommaren har en grupp ukrainska flyktingar träffat Kerstin Eriksson Vestling, rådgivare i Nyföretagarcentrum och därigenom fått både information om svensk arbetsmarknad och nyföretagande samt gjort uppskattade studiebesök hos företag.

På köpet också förstås en inblick i det svenska samhället och språkträning. En tolk hjälper till att få träffarna att flyta på och det rullar på bra. Någon har fått praktikplats, flera har företagsrådgivning, någon har startat företag och ett par andra har varit på anställningsintervju.

- Det här är verkligen drivna personer som alla är högutbildade, säger Kerstin Eriksson Vestling.

Läs mer: Nyföretagarcentrum Hälsingland Länk till annan webbplats.

På väg mot arbetsmarknaden

Det hela startade i ett språkkafé i kyrkan. Med pengar från Söderhamns kommuns program för näringsliv och tillväxt kopplades Nyföretagarcentrum in och sedan sommaren 2022 har det blivit ett 20-tal träffar. Syftet med satsningen är att gruppen så snabbt som möjligt ska hitta anställning eller starta företag. De är på rätt väg men visst finns det mycket att lära sig i ett nytt land, säger deltagarna i gruppen. Hur fungerar arbetsförmedlingen? Vilka möjligheter finns, hur ser det lokala näringslivet ut, tillgång till lokaler?

Kerstin Eriksson Vestling och Nyföretagarcentrum sitter på bred kompetens inom området.

- Lektionerna med Kerstin ger oss mycket om livet i Söderhamn, om tjänster och jobb och till exempel praktikplats. Många olika saker som hjälper oss att integreras, säger Nastia.

Värdefull hjälp för nyanlända

Yurii är en annan som vill berätta om stödet och hjälpen. Han har varit på flera besök och intervjuer på Söderhamn Nära med en praktikplats i sikte.

- Jag har fått se hur de arbetade och kände mig varmt välkommen och personalen var väldigt trevlig. Jag har haft den här supporten och lite tur och är tacksam för möjligheten, säger Yurii.

Han känner sig också tacksam för stöder från Söderhamns kommun och Nyföretagarcentrum.

- Att förstå vilka jobb vi kan hitta eller överväga är viktigt för nykomlingar. Alla här uppskattar stödet och hjälpen. Det är bra och glädjande att veta vilka möjligheter som finns och att det är kostnadsfritt, säger Yurii.

Tolken Rashid, bryggan mellan Nyföretagarcentrum och de nyanlända personerna från Ukraina, ser vad stödet gör.

- Flera skriver på affärsplaner för att starta eget. Alla tränar svenska. De får hjälp med allt möjligt för att komma in i arbetslivet och i svenska samhället. Ett bra sätt för integration, säger Rashid.

Senast uppdaterad: 21 september 2022