Inspirationsföreläsning: Naturturism, så skapar vi tillväxt

Föreläsaren Jerry gestikulerar framför bildskärm med bildspel.

Jerry Engström som driver Filuftsbyn i Höga kusten, bjöd på kvällens inspirationsföreläsning, han betonade inledningsvis vilka möjligheter det finns för Söderhamn att driva utveckling inom naturturism.

Jerry med energi på topp, friska fläktar av inspiration, späckad agenda och glöd bland deltagarna. Inspiriationsföreläsningen om möjligheterna inom naturtursim höjde såväl tempen som humöret i gråmulen novemberkväll.

Jerry Engström, som driver FriluftsByn Länk till annan webbplats. i Höga kusten, bjöd på en föreläsning fylld av inspiration och konkreta tips kring hur vi tillsammans i Söderhamn kan vidareutveckla vårt utbud av naturupplevelser. Inledande omvärldspaning från Visit Sweden berättar om trender inom naturturism, nationellt och internationellt.

- Vi vet att det finns ett globalt intresse för naturturism, Sverige anses internationellt sett ha en av de mer attraktiva naturvärdena samt att det svenska värdskapet och kulturen står högt i kurs, säger Jerry Engström.

Läs mer: Fyra trender inom naturturism, Visist Sweden Länk till annan webbplats.

Allt fler söker sig till unika och spännande naturupplevelser. Jerry Engström delade med sig av hur man arbetar för att utveckla Höga Kusten samt Friluftsbyns utbud av naturupplevelser, både strategiskt övergripande och med konkreta och vardagsnära exempel och tips.

Jerry har tidigare arbetat som global marknadschef på Fjällräven innan han sade upp sig för att förverkliga sin dröm att skapa en mötesplats för naturupplevelser, kreativitet och gemenskap. I dag arrangerar FriluftsByn tillsammans med partnerföretag några av Sveriges främsta friluftsevenemang såsom Utefest, Höga Kusten Trail, Höga Kusten Hike, Höga Kusten Winter Trail, Höga Kusten Winter Hike med mera. Föreläsningen och frågor varvades under de två timmar som var inbokade på onsdagskvällen.

Samsyn, särskiljning och samhandling

Inspirationsförläsningen ramades in av tre delar att förhålla sig till för aktörer som driver och utvecklar produkter, erbjudanden och paketeringar inom naturturism.

  • Samsyn
    Skapar du när du på ett tydligt och konkret sätt kan berätta om dina satsningar. Våga göra intryck och avtryck i dina uttalenden, bildsätt dina visioner. Läs gärna på om befintliga strategier för platsen, regionen och även nationellt och internationellt, du hittar ofta möjligheter att kroka arm och växla upp!
  • Särskiljning
    När du särskiljer dig får du uppmärksamhet. Paketera ditt erbjudande så att de sticker ut för just din besökare. Berätta om det som ger din kund ett värde. Kika på trender i omvärlden och dina egna kanaler för att vara aktuell.
  • Samarbete
    I detta segment jobbar du för att bli relevant för just din kund. Det som brukar funka bäst är när någon annan säger att det du säljer är bra. Finns oändligt med lösningar, nätverka i stora och små sammanhang så finner du andra passionerade människor att korka arm med. Tillsammans är det enklare och roligare!

God och bred uppslutning

Ett tjugotal personer från länet, många med lokal anknytning fyllde lokalen på Stationshuset i Söderhamn. Det fanns representation från företagare med beröring i naturturism, föreningsaktiva, utbildningsväsendet, representation från kommunen samt lokalpolitiker när Jessica Dorf, destinationsutvecklare i Söderhamns kommun, hälsade välkommen och inledde med att besöknäringen är på uppåtgående – 55 procents ökning av gästnätter de senaste sex åren. Jerry Engström ser också stora möjligheter för naturturismen i Söderhamn.

- Söderhamn sitter på vacker natur, spännande kultur och det finns geografisk närhet till många befintliga människor, dessutom nära Arlanda där många besökare kommer till Sverige. Så förutom att ni har naturen, kulturen och nära till målgrupperna så har kvällen visat att det redan finns drivna företagare och många som är nyfikna och på väg att bli företagare inom naturturism.

Man och kvinna syns i förgrunden och andra deltagare i bakgrunden.

Per Elmfors och Malin Åhman tyckte föreläsningen gav glöd till att samverka och samhandla mer framåt. De erbjuder lyxig utomhusmatlagning över öppen eld via bolaget Sovour Outdoor och driver också Rådhuskondis.

Samsyn och samhandling redan under kvällen

Alla deltagare svarade jakande när Jerry avrundar och frågar om de blivit inspirarande. Många dröjde kvar för nätverkande och mingel, samsyn och samhandling inledd! Också Per Elmefors och Malin Åhman som bland annat driver Soavour Outdoor, tyckte att kvällen gav glöd.

- Förläsningen gav en medvetenhet om hur man kan göra på andra sätt, man har ju lärt sig att lägga tyngdpunkten på samarbete, samarbete, samarbete, säger Per Elmefors.

- Kvällen gav massor av inspiration! Även konkreta tips och sen ser vi ju att Jerry är otroligt driven. Vi behöver vara det här i Söderhamn också. Vi behöver få träffas, de träffar vi har inom besöksnäringen, fler folk behöver komma och vi behöver göra det här tillsammans, säger Malin Åhman.

- Naturturismen är hetare än någonsin och det finns stora möjligheter på området, här kan vi verkligen tänka tillväxt. Fantastiskt också att se sån glöd bland deltagarna gällande att börja samhandla, kommenterar Jessica Dorf kvällens föreläsning. Och hälsar samtidigt välkommen till nästa träff.

Nästa träff

Datum: 25 januari
Tid: 08.00-9.30
Lokal: Europa, Stationshuset i Söderhamn

Föreläsningen på temat naturturism är en del av projektet Besöksnäring Söderhamn/Hälsingland inom idrottsturism som finansieras av Leader hälsingebygden och Jordbruksverket.

Jessica och Jerry står framför åhörarna.

Jessica Dorf, destinationsutvecklare på Söderhamns kommun och kvällens föreläsare Jerry Engström ser båda stor potential gällande utvecklingen av naturturism.

Senast uppdaterad: 2 december 2022