Massor av möten i mässa – utbildning och jobb i fokus på CFL

Tove Öhlander arbetar som fysioterapeut i Söderhamns kommun, som passade på att visa upp sin verksamhet under mässan.

Ungdomar bäddar för sin framtid – och företag och verksamheter ser om sin. Under en välbesökt mässa på CFL möttes de och fick veta mer om varandra, utbildningar och jobb.

Hur blir det om högstadieelever med tankar och drömmar om framtiden möter företag och verksamheter som också månar om sin framtid? Bra - blir svaret efter en lyckad företagsmässa för högstadieelever på CFL i Söderhamn!

Under en kväll fick ett 20-tal utställare fick bekanta sig med ett stort antal besökare i form av både elever och vårdnadshavare. Dessutom bjöd Pierre Mörck på en föreläsning som inspiration inför gymnasievalet. Där står en del av mässbesökarna, andra har ett år kvar att fundera medan är ändå nyfikna.

Som Signe och Lia i årskurs 8.

- Jag vet inte vad jag ska välja, det är mycket att fundera på. Föreläsningen var bra, säger Signe och kompisen Lia berättar lite mer om vad mässan gett.

- Jag tar med mig känslan att man inte behöver stressa så mycket, säger hon.

Mässan var välbesökt och uppskattad av både utställare och ungdomar på plats.

Många frågor - och svar

Även från vårdnadshavarens horisont ses mässan som positiv.

- Jättebra initiativ, inspirerande. Nu ska ju inte de här tjejerna välja än, men jag tror att föreläsningen verkligen nådde fram till ungdomarna med budskapet att välja något man tycker är kul, säger mamman Hanna.

Att det är en del att fundera över som ung intygar också Söderhamns kommuns fyra studie- och yrkesvägledare, SYV, i grundskolan.

  • I vilka yrken är lönen bäst?
  • Vilka utbildningar kräver inte så mycket pluggning?
  • Hur får man störst chans till arbete?
  • Vad gör den som saknar behörighet i matematik, engelska eller svenska?
  • Var finns de olika gymnasieprogrammen?

Det är några av frågorna som en SYV stöter på ute bland eleverna.

Bra blandning av företag

Några av frågetecknen kanske rätades ut av företagen och verksamheter vid mässborden, där det visades både produkter och vägar till arbete inom respektive branscher. Kunskapen är inte alltid stor när det gäller vilka företag och framtidsutsikter som faktisk finns i den egna orten.

- Det är kul att vara på plats här och synas, speciellt efter pandemin så känns det som lite omtag. Roligt också att visa upp industrier som vår och att det inte bara finns tjänsteföretag lokalt, säger Johan Sjögren, underhållschef för Kraton i Sandarne.

Johan Sjögren och Kraton var glada att vara på plats och knyta kontakter med ungdomar och vårdnadshavare.

I andra änden av lokalen och i en helt annan del av jobbpaletten informerade Söderhamns kommun om sina verksamheter och sina rekryteringsbehov.

- Vi vill mest väcka lite tankar, det är mest vi som frågar. Vi berättar att vi finns och lite om vad man kan göra som sjuksköterska. Det är jättekul att träffa ungdomarna tidigt innan de börjar fundera på allvar. Vi står ju inför utmaningar så det känns viktigt, säger Rakel Sundin, som respresenterade sjuksköterskeyrket tillsammans med Kristina Nilsson.

Tack för en mässa som gav mersmak!

Tack alla som kom och alla som jobbat med och på mässan. Tack också till alla besökare, samt också till föreläsaren Pierre Mörck – det här gör vi om!

Läs mer: Hej högstadielev - mässa inför ditt framtida gymnasieval

Rakel Sundin och Kristina Nilsson är sjuksköterskor i Söderhamns kommun och berättade om sitt yrke för nyfikna ungdomar.

Senast uppdaterad: 20 januari 2023