Färska turismsiffror: Ökning igen för Söderhamn, utländska gästerna fler

Fler gästnätter än föregående år – och det är utländska besökare står för ökningen. Besöksnäringen i Söderhamns kan se tillbaka på en sommar som var den bästa på flera år, visar färsk statistik från Tillväxtverket.

Söderhamn fortsätter att lockar besökare. Färska siffror från Tillväxtverket visar att det totala antalet gästnätter i våra anläggningar 2022 var 138 305 (134 404 år 2021) - en ökning med 2,9%.

Läs mer: Turismstatistik - Tillväxtverket Länk till annan webbplats.

I statistiken syns att antalet gästnätter på kommunens campingplatser minskade ifjol medan övriga anläggningar står för ökningen, främst under juni, januari och februari.

- Det är otroligt roligt att gästnätterna fortsätter att öka i Söderhamn. All time high! Pandemin har gjort att intresset för att semestra i Sverige har ökat och vi har lärt oss ord som ”hemester” och ”svemester”. Söderhamn med sin fantastiska natur ligger väldigt strategiskt till och vi har nästan fem miljoner människor inom en radie av 30 mil. De senaste åren har vi sett en fördubbling av våra gästnätter och vi gläds åt att antalet besöksnäringsföretag har ökat starkt, säger Ola Andersson, näringslivschef i Söderhamns kommun.

Statistik gästnätter i Söderhamn, 2022 samt föregående år. Diagram från Tillväxtverket.

Många utländska gäster

Det stora antalet gästnätter gav logiintäkter till kommunens anläggningar på 41 165 470 kronor, en ökning med 38,6%. Största delen av ökningen kom från campingplatser under juni månad.

Vilka är det då som besöker Söderhamn? Svenskar förstås, men där märks en minskning med 8,1%. I stället är det allt fler utländska besökare som gör att den totala ökningen blir 2,9%. Totalt ser vi mer än en fördubbling av utländska besökare, där Tyskland står för den största andelen men där den största procentuella ökningen kom från Norge, Irland och Danmark.

- Under 2022 öppnades åter möjligheten för svenskar att resa utomlands och vi räknade med att gästnätterna skulle minska vilket de även gjorde något mot rekordåret 2021. Nu är det fantastiskt roligt att antalet utländska besökare har ökat så mycket. 2022 ser vi en dubblering av turister från Tyskland samt Nederländerna och en fyrdubbling av besökare från Norge och Danmark. Sverige lockar många och från vissa länder är ökningen otrolig, som till exempel Irland, säger Ola Andersson, som ser fram emot ett starkt 2023.

- Nu laddar vi för att det här året ska bli ännu bättre! Året har börjat bra och vi ser redan en ökning mot förra året. Vi vet också att det kommer att vara flera stora evenemang i Söderhamn under 2023, bland annat SM i friidrott.

Statistik utländska besökare i Söderhamn, 2022 samt föregående år. Diagram från Tillväxtverket.

Senast uppdaterad: 17 april 2023