Agnes från Staffangymnasiet en av årets Unga ledare i SM för UF-företag

Agnes Östlund, Staffangymnasiet, prisas som en av årets unga ledare. Bild från Ung företagsamhets webbsändning från finalen.

En av årets unga ledare på SM i Ung företagsamhet är Agnes Östlund, Söderhamn, som är en del av UF-företaget LocalChips UF. Hon prisades under helgens mässa, efter att hon tidigare under våren blivit årets unga ledare i Gävleborg.

Under SM i Ung företagsamhet fanns fler än 200 UF-företag och omkring cirka 800 UF-företagare på plats för att kämpa om priserna. Agnes Östlund från Staffangymnasiet tog sig ända fram av alla nominerade från hela landet när juryn sagt sitt och tagit ut en kvartett av unga ledare.

- Det känns overkligt måste jag säga. Inget jag hade vågat hoppas på, säger Östlund.

Agnes Östlund nominerades i kategorin av sina företagskompanjoner Julia Wixner och Fanny Berggren, som också finns med när pristagaren funderar över sina förebilder som ledare.

- En stor är min lärare, Anders Bergström, som hjälp mig och företaget mycket. En annan är mina medarbetare, utan dem skulle jag inte vara här, säger Agnes Östlund.

Bra tips från pristagaren

Hur ska man då vara som ledare, enligt en som just fått pris för sitt ledarskap?

- Man ska kunna leda en grupp, att ha den förmågan. Varas lösningsorienterad vid konflikter och bilda relationer med sina medarbetare för att få till bra samarbete. Man ska också kunna leda och motivera sina medarbetare och se möjligheter i stället för problem. Om man lär känna sina kollegor är det lättare att delegera rätt arbeta så effektivt som möjligt, säger Agnes Östlund.

Tre flickor och man tar emot pris.

LocalChips UF - Fanny Berggren, Agnes Östlund, Julia Wixner - tillsammans med läraren Anders Bergström.

Sista tuggan för LocalChips UF

I sitt företag LocalChips UF har Agnes Östlund, Julia Wixner och Fanny Berggren sålt ekologiska, närproducerade och välsmakade snacks tillverkade av råvaror som annars hade slängts bort. Hållbart klimat och smakrika produkter av hög kvalité har stått i fokus och tidigare prisades företaget som Årets ekologiskt hållbara företag på UF-mässan i Gävleborg.

Nu ska företaget avvecklas och ser ut att sluta på topp.

- Det har gått väldigt bra med chipsen, vi har sålt bra hela året. Nu har vi en stor beställning till Stene gård i Järvsö. Det blir det sista vi gör, vi har ju jobb och så efter studenten. Men företagande kan det absolut bli i framtiden, säger Agnes Östlund.

Motiveringen från UF-mässan: ”Årets unga ledare har visat på en mycket god insikt i sina egna egenskaper och förmågor som ledare och hur de har utvecklat dessa under UF året. De kan både beskriva och reflektera över sin roll som ledare i framgångsrika UF-företag.”

Läs mer: Ung företsagsamhet webbplats Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad: 25 maj 2023