Mark- och miljödomstolen ger tillstånd till vindkraft på Storgrundet

vindsnurror

Mark- och miljödomstolen vid Östersunds tingsrätt lämnade 14 september tillstånd till Storgrundet Offshore att bygga och driva en vindkraftsanläggning på Storgrundet i havet i Söderhamns och Gävles kommuner.

Tillståndet gäller maximalt 51 vindkraftverk upp till 290 meter höga och med en Energiproduktion på 3-3,5 TWh/år, på allmänt vattenområde i både Söderhamns och Gävles kommuner.

Bolagets ansökan har tidigare fått okej från båda kommunerna samt av samtliga remissmyndigheter utom Sjöfartsverket som anser att vindkraftparken kan störa sjötrafiken i området. Domstolen bedömer att verksamheten, med vissa villkor, inte påverkar sjötrafiken.

- Det är bra att en ordentlig miljöprövning nu gjorts. Jag deltog i en stor del av förhandlingarna och utefter vad som sades där var domstolens besked väntat, säger kommunstyrelsens ordförande John-Erik Jansson (C).

Läs mer: Mark- och miljödomstolen lämnar tillstånd till etablering av vindkraft på Storgrundet, Söderhamns och Gävle kommuner Länk till annan webbplats.

Läs mer: Vindkraft - Söderhamns kommun


Senast uppdaterad: 14 september 2023