Viktiga steg och goda exempel om kompetensförsörjning

Man som pratar inför grupp.

Jonas Dahlström, VD för Rimaster, som fått in ny och viktig kompetens via anställning med stöd.

Våga ta steget. Det rådet fick deltagarna i företagarlunchen om hur de kan nyttja de ingångar som finns med kompetensmäklare och andra stöd som erbjuds i jakten på kompetens. Som extra krydda berättade några företagare om sina lyckade exempel.

Det finns medborgare och studenter som önskar eller skulle behöva komma närmare en anställning. Och samtidigt ropar företagen efter kompetens. Tur då att det finns stöd och hjälp för att hitta lyckade matchningar. Temat under företagarlunchen 14 september var just kompetensförsörjning och Petra M Lindström, kompetensmäklare, berättade om Semaforen som är ett sorts signalsystem för att lyssna av kompetensbehov och hitta lösningar.

Läs mer: Semforen i södra Hälsingland Länk till annan webbplats.

Succé med Semaforen

Kennet Bolinder, Hälsinge Mureri AB, berättade om ett bra exempel på det senare. Genom det som kallas arbetsförlagd utbildning på plats har hans företag anställt två personer som de tagit emot. Företaget har nu en bra och rätt ovanlig mix av bakgrunder i en traditionellt manlig bransch.

- Det här är en jättebra inkörsport för att kompenetshöja och få en bra blandning, säger Kennet Bolinder, som också tipsar om att skapa ett engagemang inom företaget för att det ska bli så bra som möjligt för alla inblandade.

- Det är absolut inte jobbigt men man ska känna att man har tid att ta hand om den person som kommer till en, fullt ut. Då kan det bli riktigt bra.

Petra M Lindström, Semaforen, och Kennet Bolinder, Hälsinge Mureri AB, slår ett slag för arbetsförlagd utbildning på plats.

Våga ett viktigt steg

Den erfarenheten har också företaget Rimaster, som arbetar med elsystem och nu har fler än 80 anställda lokalt varav några med stöd. Det innebär utmaningar och anpassningar men kan också ge ett resultat där både företag och individer får ett lyft.

- Våga ta steget. Kom ihåg att det är viktigt att hela organisationen och ledningsgrupper förstår och har acceptansen om vad man behöver göra. Det är jätteviktigt att hitta de här samarbetsvägarna som kan bli helt suveräna, säger Rimasters VD Jonas Dahlström.

Anställ med stöd från Arbetsförmedlingen

Arbetsförmedlingen var också på plats och brättade om sin roll som viktig samarbetspartner när det gäller stöd vid rekrytering av kompetens genom Anställa med stöd, som sker genom Arbetsförmedlingen.

Det innebär att Arbetsförmedlingen kan erbjuda ekonomisk ersättning eller annat stöd vid anställning. Kombinationen av anställningsstöd och arbetsgivarens engagemang bidrar då till att personer som tidigare stått utanför arbetsmarknaden får ett jobb.

Läs mer: För arbetsgivare - Arbetsförmedlingen (arbetsformedlingen.se) Länk till annan webbplats.

Lunchgästerna fick också lyssna till Anna Näsman, som berättade om hur Högskolan i Gävle kan hjälpa studenter och företag till fruktbara möten redan under studietiden.

Läs mer: Finn era framtida medarbetare här - Högskolan Gävle Länk till annan webbplats.

Dessutom: håll utkik efter Tillväxtdagen – en viktig dag för framtida tillväxt, datum kommer inom kort!

Nästa företagarlunch är 18 oktober - välkommen då.

Senast uppdaterad: 18 september 2023