Heldag med företagsbesök för kommunstyrelsens politiker

Olle Andersson och Andreas Baglien från Scenmedia Sweden AB berättar om sitt företag för kommunstyrelsepolitikerna Anton Larsson (V) och Elisabeth Winsjansen (KD).

Kommunstyrelsen gav sig ut för att besöka 14 lokala företag. Det resulterade i intressanta samtal, inspiration och viktiga insikter åt båda hållen – för ett bättre Söderhamn.

För våra politiker är det viktigt att få inblick i hur våra företag mår och hur de bedriver sin verksamhet. För att kunna ta bra beslut och i förlängningen göra det lokala företagsklimatet bättre. Företagen å sin sida vill gärna visa upp vad de gör, hur det går och vad som kan göras för att underlätta.

När representanter från samtliga partier i kommunstyrelsen ägnade en dag åt att besöka 14 lokala företag flög många nya insikter i båda riktningarna.

Uppskattat av båda parter

Ett bra initiativ som uppskattades av bland annat Scenmedia Sweden AB, dotterbolag till Klart sämsta AB, mest känt för humorgruppen Småstadsliv och dess olika framträdanden i bland annat shower och filmer.

- Det är trevligt att få reda på saker så att det blir en vi-känsla. Så att kommunstyrelsen inte blir något mystiskt för oss företag, säger Olle Andersson, som varit med om att bygga upp företaget till vad det är i dag.

Man som pratar.

Olle Anderssons företag drivs av en gör det själv-anda. Han tycker att politikerbesök är bra och ser gärna en ännu starkare vi-anda lokalt.

Gör det själv

Det är inget dåligt bygge som besöker arenor landet runt, med bland annat ett fullsatta Cirkus i Stockholm på meritlistan. Annat är mindre känt, som att Scenmedia Sweden AB sköter ljud och ibland ljus år svenska metalband med internationella karriärer. Just nu räknar man ned för en turné i Karibien. Hela biten med att erbjuda tjänster inom ljud, ljus och produktion går tillbaka i den filosofi som växt fram inom företaget.

- Vi har en göra det själv-mentalitet som vi haft hela vägen. Vi har hela tiden bestämt att göra något eget, allt vi gjort hittills har följt en go with the flow-känsla. Är det något som går för trögt struntar vi i det, säger Olle Andersson.

Besöket hos Scenmedia Sweden AB gav intressant information för de besökande politikerna, som också fick se lite rekvisita från Småstadsliv. Som Agneta Patrulls vinglas, modell större.

Vill ha lokalt engagemang

Han är från Söderhamn från början och trivs nu med att husera i fina lokaler i gamla lokstallar, både centralt och genuint.

- Jag känner att det här är min stad. Och jag tycker vi borde göra mer själva, då blir det ett engagemang bland människor här, säger Olle Andersson.

Här får de besökande politikerna Anton Larsson (V) och Elisabeth Winsjansen (KD) informera tillbaka om att kommunala upphandlingar är en möjlighet till affärer lokalt.

- Att vi inte hört mer om allt ni gör innan vi kom hit är något som förvånar mig, säger Anton Larsson, som tillsammans med politikerkollegan bjuds på en rundvandring i de rymliga lokalerna.

- Ett brett coolt företag som gör allt från att hjälpa metaleliten till att sälja ut scener. Häftigt att se. Det känns otroligt viktigt att vi gör såna här besök som representanter för kommunstyrelsen och inte från enskilda partier. Nu blir det gemensamt, säger Anton Larsson.

Elisabeth Winsjansen har samma känsla.

- Det är tillsammans vi ska göra det bästa för Söderhamn. Man tror det är på ett sätt men sedan att träffas är något annat och det är så här vi kan påverka hur företagare ser på oss och hur de vill utvecklas, säger hon.

Rektor pratar med två politiker.

Linus Sandberg, ägare, huvudman och rektor för Söderhamn Knowledge AB som driver Söderhamns friskola i Vågbro, berättar om sin verksamhet för Alexandra Gard och Maria Lind (S).

Kärnverksamhet och företagande

De företag som besöktes av kommunstyrelsens politiker är verksamma i en rad branscher med det gemensamt att de vill göra Söderhamn till en ännu bättre plats. Besöken kommer att återkomma under 2024, därefter sker företagsbesök både från politiker och tjänstemän löpande under året.

-- Jag tycker det är viktigt att de får se hur det ser ut i verkligheten. För mig som huvudman är det lite skillnad mot det kommunala, då jag är i verksamheten hela tiden med föräldrars och personalens behov, säger Linus Sandberg, ägare, huvudman och rektor för Söderhamn Knowledge AB som driver Söderhamns friskola i Vågbro.

Han hade Alexandra Gard och Maria Lind (S) på besök och passade på att berätta om verksamheten och visioner om högstadium.

Ett bra utbyte. Och viktigt, säger Alexandra Gard.

- Jätteroligt. Att ta sig tiden med besök och att prata om verksamheten går inte att jämföra med att till exempel lyssna på korta dragningar som det kan vara i politiken ibland. Det här är bra att ha med sig vidare. Här bedrivs ju jätteviktig kärnverksamhet och som också är en del i näringslivet, säger Alexandra Gard.

Senast uppdaterad: 8 december 2023