Bredd och djup under fullsatt företagarlunch

Man i bandvagn.

Arne Linding, som i sitt företag rott hem ett samarbetsavtal med Försvarsmakten angående bandvagnar.

Bredden hos Söderhamns lokala näringsliv visade sig tydligt under företagarlunchen 25 januari, då en fullsatt lokal (rekord?) fick ta del av en rejäl mix av föredrag och berättelser.

Nöjen först: krögaren Émile Bylund berättade om sin resa med lokala krogen Hunker Junker och hur restaurangen vid åkanten knoppade av sig och blev en vintervariant ett stenkast därifrån i en tidigare verkstad. Nystarten inomhus har varit en succé för krogen där maten tillagas så långs det går med lokala råvaror och på liten yta i en utrustad vagn.

- Man kan ju undra varför vi väljer en industrilokal, men svaret är enkelt. Det är billigt och så kan man bara rulla in matvagnen, säger Émile Bylund och sammanfattar sin företagsidé:

- Vi försöker skapa något kul för oss och som också är kul för er.

Något många verkar gilla. Även under sommarhalvåret är restaurangen välbesökt, berättar han. Lokalbefolkningen förstås, men även citycampingens gäster hittar gärna dit, liksom de som kommer sjövägen.

- Det är roligt att i lilla Söderhamns gästhamn med åtta platser seglar det in folk från hela världen, säger Émile Bylund.

Émile Bylund, Hunker Junker, berättade hur han tänker med sina restauranger inför ett 100-tal lunchgäster på CFL.

Jobb rullar in

Mer allvar rullade in då Arne Linding och Anders Strömberg från Swedish Power Improvment, SPI, berättade om uppdraget att bygga om 800 bandvagnar åt Försvarsmakten. Ett samarbetsavtal som totalt är värt knappt 1,2 miljarder och som ger Söderhamn ett 50-tal jobb över fyra år. Plus förstås också diverse sidovinster för det lokala näringslivet när det behövs till exempel transporter.

Inte dåligt med tanke på att bandvagnen som fordon var på väg ut för bara några år sedan, innan krig och klimat gjorde att trenden vände. Och Arne Lindings erfarenhet visar sig värd guld.

- Vi kan det här och är vana vid det, det har vi haft nytta av i förhandlingar med Försvarsmakten, säger han.

Läge att kolla läget

Om de två företagen som inledde visade på bredd så kom det också mer djup och allvar in i bilden, när Daniel Kriegelstein, beredskapssamordnare i Söderhamns kommun, redogjorde för hur kommunen arbetar med beredskap och civilt försvar. Han bedömer att Söderhamns kommun är hyfsat med jämfört med övriga landet. Han kom också in på åtgärder som företagare kan göra för att vara förberedda i oroliga tider.

Den privata sektorn har en roll att spela, precis som det offentliga och Försvarsmakten.

- De flesta har inte tittat på detta på allvar än, men gör det. Fråga er hur motståndskraftiga ni är. Hur sårbara för störningar. Och vilka åtgärder ni behöver genomföra. Börja så och hör gärna av er, säger Daniel Kriegelstein.

För krisfrågor, kolla också MSB:s webbsajt Länk till annan webbplats..

Söderhamns kommuns beredskapssamordnare Daniel Kriegelstein.

Kontakt

Daniel Kriegelstein
Beredskapssamordnare Söderhamns kommun
Telefon: 070-255 89 48
E-post: daniel.kriegelstein@soderhamn.se

Tack alla som kom till den välbesökta företagarlunchen – välkommen igen 14 mars!

Senast uppdaterad: 25 januari 2024