Företag och framtidsdrömmar möttes i arbetsmarknadsmässa

Daniel Rönström från byggföretaget BRAAAB visade gärna upp sig på CFL. Det kommer att behövas fler kollegor i branschen framöver, tror han.

Nära 300 ungdomar i färd att välja väg inför gymnasiet samlades i CFL för att stifta bekantskap med branschutbudet i Söderhamn.

Det lokala näringslivet och det offentliga tog chansen att visa upp sina yrken och branscher under den arbetsmarknadsmässa för ungdomar som ordnades på CFL. Över 20 utställare – företag, kommunala verksamheter och blåljusverksamhet – visade upp sig inför nära 300 ungdomar.

Allt från verkstadsindustrier till vårdyrken mötte massor av unga framtidsdrömmar. Viktiga möten och en bra dag för alla på plats.

- Jättebra att de får vidga sina perspektiv. Här får de reda på mer och snappar upp något inför ett framtida yrkesval. Säkert tänds ett ljus hos någon. Det är bra att det har blivit en skolaktivitet så många kommer med, säger Ulrika Ring, studie- och yrkesvägledare i Söderhamns kommun.

Ulrika Ring, studie- och yrkesvägledare i Söderhamns kommun.

Mingel och information

Dels lyssnade ungdomarna till information om möjligheterna till arbete i Söderhamn i dag och framåt och rådande trender med bo och jobba på olika orter. Dels minglades det bland utställarna. Vid byggföretaget BRAAAB:s monter testade många nyfikna ynglingar att få ned en spik med så få slag som möjligt.

- Vi är med här för branschens skull och för att ungdomarna ska bli intresserade. Det tycker jag vi har en skyldighet att göra, säger Daniel Rönström, delägare i byggföretaget BRAAAB.

Kanske fanns någon blivande hantverkare bland alla som testade lyckan med hammaren. Branschen kommer att behöva tillskott, spår Daniel Rönström.

- Det är en dipp nu med det kommer att vända och det öppnar för fler.

Rakel Sundin, sjuksköterska i Söderhamns kommun, till höger väcker nyfikenhet om sitt yrke hos framtidens söderhamnare.

Stort framtida behov

Rakel Sundin, sjuksköterska som berättade om sitt yrke i Söderhamns kommun, håller med om att mässan är viktig och att behovet kommer att vara stort.

- En bra dag, för att det är jätteviktigt att lära sig om vilka yrken som finns och för att vi som arbetar behöver bra kollegor framöver. Här får ungdomarna veta att vi finns så att de kan börja tänka på framtiden redan nu.

Förutom information och vidgade vyer knöts konkreta kontakter mellan företag och framtidens medarbetare, på flera håll gav det nya kontakter gällande sommarjobb.

Arbetsmarknadsmässan är ett arrangemang av Söderhamnms kommun, Företagarna Söderhamn, HUBF och Staffangymnasiet.

Senast uppdaterad: 30 januari 2024