Företagarlunch: fint flyt för nytt företag på Flygstaden

Man och kvinna med mikrofon.

Marie Wallenbro och Ulf Brändström berättade om Vaxholm Komposit som nu etablerar sig på Flygstaden.

Lapp på luckan och information om både etableringar, planer på detsamma och tips om att hänga på ett fint sommarjobbserbjudande och School’s Out-tåget. Företagarlunchen 14 mars mättade behov på flera sätt!

Till slut föll valet på Söderhamn. Bidragande orsaker: bemötandet, dels från Flygstaden och Johan Bengtsson samt från Söderhamns kommuns Näringslivsenhet. Plus förstås möjligheten att på plats kunna steppa upp produktionen med etableringen ute på Flygstaden.

Det berättade Ulf Brändström och Marie Wallenbro, som delade med sig av tankar och planer från Vaxholm Komposit, ett av Sveriges ledande företag inom specialtillverkade högteknologiska produkter inom den marina sektorn.

Omkring hundra lunchgäster fick veta att några stora kontrakt är landade och mycket är på gång för företaget som tar tio anställda med från Vaxholm men som räknar med att räkna in ett 20-tal till som anställs på plats.

- Vi vill vara redo att kunna gasa snabbt, vi bara väntar på att hoppa i gång, säger Ulf Brändström.

Mångfald i tankarna

Vidare berättade de om sina idéer runt mångfald, som öppnar dörrar för de som kanske inte har det längsta cv:t utan var "bra på att trimma moppen". Söderhamns kommun bidrar till att mångfaldstankarna ska fungera även här.

- Vi söker personer som är duktiga med sina händer och med verktyg. Och som tycker det är kul, säger Marie Wallenbro.

De två från Vaxholm Komposit öppnade också dörrar för samarbeten med lokala företag, någon kontakt togs redan i lunchlokalen.

- Vi är måna om lokalt samarbete, där är våra öron öppna, kul att redan träffa andra företagare, säger Ulf Brändström.

Vaxholm Komposit hoppas är att vara i gång ute på Flygstaden redan i april.

Man pratar inför grupp.

Jürgen Jacoby från danska företaget European Energy berättar om planer för en power to X-anläggning i Vallvik utaför Söderhamn.

Lagring av grön el

Riktigt så nära är det inte för danska företaget European Energy, som har planer på E-metanol tillverkning i Vallvik med hjälp av el som kommer från vindkraftsparken som Svea vind vill bygga. Så kallad power to X-lagring.

Inget inverstringsbeslut finns än, säger Jürgen Jacoby inför de lunchande företagarna, men han gissar att en anläggning skulle kunna står klar 2029. Yta: 10-15 hektar och en årlig kapacitet på 100 000 ton E-metanol. Ett 50-tal arbetstillfällen bara i driften.

- Planerna i Vallvik är långsiktiga. Vi ska drifta det, det är ingen projekt vi ska sälja av eller så, säger Jürgen Jacoby.

Sommarjobbare för noll kronor

Två fina besked för arbetsmarknaden i Söderhamn blev snart tre, när Nilüfer Sahindal, Söderhamns kommun och Sara Åhnstrand, Sparbanksstiftelsen Söderhamn fick mikrofonen och uppmärksamheten. De lyfte en finfin möjlighet för företag: en satsning på sommarjobb riktad mot gymnasiets avgångselever. Söderhamns Kommun tillsammans med Sparbanksstiftelsen Söderhamn erbjuder 100 procent finansiering!

Statistik från tidigare år visar att fyra av tio sommarjobbare fick någon form av anställning i sitt företag efter sommarveckorna.

Tveka inte - anmäl intresse senast 7 april!

Anmäl intresse: Sommarjobb studenter – företag Länk till annan webbplats.

Välkommen som sponsor till School's Out

Fler tåg att hoppa på: School’s Out är en lokal angelägenhet som både är ett fint startskott för sommarlovet och något vi stolt gör tillsammans i Söderhamn. Varför inte hänga på och nappa på ett sponsorpaket!

Läs mer: School’s Out – bli sponsor Länk till annan webbplats.

Nästa företagarlunch är 14 april - välkommen då!

Senast uppdaterad: 14 mars 2024