E-handel och historia på säsongens sista företagarlunch

Tjej pratar inför grupp. 

Amanda Lundström berättade om företaget Cielo crystals som sedan ett par år drivs från Söderhamn med försäljning över stora delar av världen.

Under företagarlunchen 23 maj presenterades två lokala pärlor: världsarvet Erik Anders och lokala företaget Cielo Crystals. Tack för den här säsongen och välkommen åter 11 september!

Sista företagarlunchen innan sommaruppehåll var välbesökt och innehöll en del juveler för gästerna.

Som när de tre unga företagarna Amanda och Jimmy Lundström och Elin Öngörür berättar hur det arbetat för att få Cielo Crystals att sälja smycken av kristaller över hela världen och omsätta 10 miljoner kronor. Från den första idén om något eget till att finna rätt leverantörer och planer på expansion till fler länder.

Sedan ett par år sköts den webbaserade verksamheten från Björnen i Söderhamn, medan trion bor i Bergvik dit alla flyttade från Stockholm när hemlängtan (Amanda) och längtan till landet blev stor.

- Vi är glada för att vi flyttade upp, vi har anställt till lager och kundtjänst, säger Jimmy Lundström, VD i företaget.

Sociala medier – både bild och film - är det som gäller för att marknadsföra produkter. Influencers bidrar till att få genomslag - och det lyckas. Från att i början ha swishat 500 kronor vardera till marknadsföring läggs nu 200 000 kronor i månaden på det. Drömmen om USA hägrar.

- Det är spännande. Fortsättning följer helt enkelt, säger Amanda Lundström.

Två personer pratar inför lunchgäster.

Elin Öngörür och Jimmy Lundström från Cielo crystals.

Anrikt med ansvar

Några fler år på nacken har världsarvgården Erik Anders i Asta, Söderala. En av sju gårdar från 1800-talet, som är en del av Unescos världsarvslista. Där hittas också platser som Egyptens pyramider, Taj Mahal och Kinesiska muren. Hur är det att förvalta en sådan form av ädelsten? Om det berättade Anna Forssell, vars familj äger och driver Erik Anders som årligen har omkring 15 000 besökare, inte sällan världsarvsturister på turné.

- En helt galen grej egentligen att vi är med på listan. Det är både lite betungande som otroligt häftigt samtidigt. Vi har valt att ha verksamhet för att ha gården öppen. Det är en stolthet i att ha det, säger Anna Forssell.

Hon berättar också om historiken i huset från 1820-talet finansierat av laxen snarare än linet, om när familjen köpte ”spökhuset i byn” 1988 och slitet som följt samt om framtiden med 200-årsjubileum. Och gärna samarbeten med andra aktörer.

- Kanske finns det någon som vill samverka? Bjud upp oss vi vill utvecklas, säger Anna Forssell.

Kvinna vid bildskärm.

Anna Forssell berättade om världsarvsgården Erik Anders.

Nästa företagarlunch 11 september

Företagarlunchen 23 maj avslutade denna säsong. Nya tag efter sommaren, planera in 11 september för nästa företagarlunch.

Tack alla som kommit under våren!

Senast uppdaterad: 24 maj 2024