Mentorsprogrammet - ett lyft för både Meng Meng och Lars

Lars Brändström, rutinerad företagare i Söderhamns Innovation, har fungerat som mentor åt Meng Meng Ye i restaurang Mandarin Palace. De har båda haft stort utbyte av Mentorsprogrammet.

Mentorprogrammet - ett sätt för företagare att ta nya steg, samtidigt som mentorn också ges en skjuts. Så säger Meng Meng Ye som under ett år bollat frågor och funderingar med Lars Brändström. Snart börjar en ny omgång – ta chansen och delta!

På ena sidan nyfikenhet, ambition och tusen frågor. På den andra: kunskap, erfarenhet och öron som lyssnar. Meng Meng Ye som driver restaurang Mandarin Palace och Lars Brändström, Söderhamns Innovation, sitter vid ett bord inne i restaurangen och slår ett slag för Mentorsprogrammet som de båda deltagit i.

Med olika utgångpunkt, men samma summering.

- Fantastiskt bra. Jag har fått mycket hjälp av Lars. Det har gett självförtroende i att driva företag. Visst kan jag och min man diskutera företagande men annars känner vi inte så många andra att fråga, säger Meng Meng Ye.

Perfekt matchning

I Mentorsprogrammet får en färsk företagare chansen att lufta frågor och funderingar med ett mer erfaret bollplank. Tanken är att arbetet ska ske metodiskt och målinriktat utifrån nuläge, styrkor, svagheter och ambitioner.

En mycket roligt upplevelse

För Meng Meng och Lars har det inneburit formella träffar, sex, sju gånger under ett år. Faxepark hjälper till att hitta rätt mentor till företagaren utifrån dennes önskemål. För Meng Meng och Lars var det en perfekt matchning.

- Jag ville ha en framgångsrik och bestämd mentor. En som är rak och effektiv, säger Meng Meng, som fick som ville.

Från plåt till mat

Lars sitter mitt emot och håller med om att matchningen blev lyckad. Det har inte inneburit några problem att han kommer från en helt annan bransch, snarare tvärt om.

- En mycket roligt upplevelse, från plåtbitar mat, kanske desto mer intressant att det är så långt ifrån det jag normalt sysslar med, säger Lars Brändström.

Jag har fått så mycket hjälp av Faxepark så det känns meningsfullt att dela med sig

Meng Meng, med rötter i Kina, har också en helt annan bakgrund. Ändå är det välbekanta funderingar som de bollat mellan varandra.

- I början funderade jag på vad jag kunde tillföra, men samtidigt vet vi att det är samma grunder för att driva företag. Det finns inga speciella branscher som sticker ut, det är ekonomi, personal och marknad. Speciellt i småföretagarvärlden, säger Lars Brändström.

Lars Brändström har fungerat som ett bollplank åt Meng Meng Ye under året. De har lyft frågor som förenar företagare på alla nivåer, samtidigt som de också lärt känna varandra.

Meng Meng Ye hade ingen erfarenhet från företagande innan och säger att hjälpen från Faxepark och Lars varit viktig. Nu har hon själv märkt att hon blivit inspiratör för andra nyföretagare, en effekt av att hon själv föreläst om sitt entreprenörskap under aktiviteter som Faxepark ordnat.

Ringar på vattnet.

- Jag har fått så mycket hjälp av Faxepark så det känns meningsfullt att dela med sig. När man inte har så mycket erfarenhet är det viktigt att få stöd och tips att gå vidare, säger Meng Meng Ye.

Ett lyft för båda parter

I mars startar en ny omgång i Mentorsprogrammet. Meng Meng Ye och Lars Brändström rekommenderar andra att också våga delta. Att de dessutom blivit bra bekanta är en bonus som vidgat vyerna.

- Tveka inte en sekund att delta. Det ger bara positiva saker och utvecklar en själv, Lars Brändström.

Dags att söka – ny omgång i mars

Mentorsprogrammet är ett samarbete mellan Almi och Faxepark, för tillväxt i Söderhamn. Nästa omgång startar mars 2020 – sök nu, eller tipsa vidare!

Du kan anmäla intresse här: Anmälningsformulär Mentorsprorammet Länk till annan webbplats.

Välkommen att kontakta Ingrid Nyström för frågor och mer information: 0270-752 14 eller e-post: ingrid.nystrom@soderhamn.se

Läs mer här: Om Mentorsprogrammet

Senast uppdaterad: 5 februari 2020