Viktig vård av personer, prylar och fastigheter - välbesökt företagarlunch på CFL

Bild

Therése och Richard Rhode berättar om TR Fastigheter, som bevarar äldre hus och hyr ut bostäder.

Ett fastighetsföretag som vill vara kommersiellt med kärlek och en second hand-butik där både för saker och personer hittar rätt. Det var lite av det gästerna fick smaka på under Företagarlunchen på CFL 27 oktober.

Det var nästan lapp på luckan när Söderhamns kommun serverade lunch och ett program i lunchformat på CFL. Där fanns både företag från de mest blandade branscher, kommunala tjänstepersoner, representanter från utbildningsväsendet liksom lokala politiker.

Vård med värde

TR Fastigheter var också i högsta grad med som en av gästerna som fick berätta om sin verksamhet. Therése och Richard Rhode turades om att visa bilder och berätta om hur de kom att bli fastighetsägare, Söderhamnsbor och om hur de nu kombinerar en kommersiell verksamhet med att kärleksfullt ta hand om gamla hus.

- Det började med trevande försök. På vägen dit vi är nu har det varit otroligt hårt jobb. Men vi gillar det vi gör, säger Therése Rhode.

Flera hus på Öster har fått känna på varsam byggnadsvård, liksom fastigheten Duvan och mer är på gång, till exempel i Vallvik. Bilder på före och efter gav lunchgästerna an klar bild av inriktningen. Bevara det som går, är en ledstjärna för det unga fastighetsföretaget.

- Vi vill känna att vi förädlar, för det är fantastiska hus vi jobbar med. Det kostar en slant men det är värt det, säger Richard Rhode.

En så gott som fullsatt Företagarlunch fick höra Arne Perzon berätta om verksamheten i butiken Söderhamns second hand.

Första klassens second hand

I samma anda – bevara och förädlas – arbetar också Söderhamn Second Hand, som hade butikschefen Arne Perzon på plats för att berätta om verksamheten. Från Bo Regnells idé om en second hand-butik i staden har resan kommit långt, konstaterar butikschefen. I dag sysselsätts 40 personer i olika omfattning i butiken som upptar en yta av 800 kvadratmeter. Den second hand-butik i Sverige med flest anställda. Via samarbete med Arbetsförmedlingen ges människor möjlighet att komma ut i arbetslivet, få sociala nätverk och sammanhang.

- Vi är duktiga på att kicka igång folk, om man får skryta, säger Arne Perzon.

Det får man, intygar lunchgästerna som också får höra att överskottsprylar går till välgörenhet och att Söderhamns kristna församlingar via second hand-butikens intäkter delar ut pengar som går att söka för sociala projekt. 98 procent av pengarna går till någon form av bistånd.

Frukostmöte om Norra staden

Förrätten sist: Samhällsplaneraren Sara Eby Palm inledde med att berätta om arbetet med att ta fram ett planprogram för Norra staden. Där finns ny möjlighet att tycka till vid ett Frukostmöte om Norra staden:

Tid: 9 november, kl 07.30-10.00
Plats: Stationshuset

Läs mer: Frukostmöte Norra staden Länk till annan webbplats.

Läs mer: Tyck till – planprogram för Norra staden Länk till annan webbplats.

Nästa Företagslunch är 28 november, välkommen då!

Kom och tyck till om Norra staden uppmanar Sara Eby Palm, samhällsplanerare i Söderhamns kommun. Frukostmöte 9 november!

Senast uppdaterad: 28 oktober 2022