Närmare dialog med företagen – relationer i fokus på företagarlunch

Therese Andersson och Marie Ekenberg från co-workingföretaget Our Spaceco-workingföretaget gillar företagarlunchernas innehåll. Den 23 november fick de lyssna till Thomas Kihlström, sektorchef i sektor Samhällsservice, som berättade om sin verksamhet och önskan att komma närmare i dialogen med företagen.

Bättre dialog med företagen – kanske i nya forum. Det önskar sig Thomas Kihlström, sektorchef i sektor samhällsservice, som informerade gästerna under företagarlunchen 23 november.

246 – det är Söderhamns kommuns senaste placering i Svenskt näringslivs ranking av kommuners företagsklimat. Den kan och ska bli bättre. Thomas Kihlström, sektorchef i Söderhamns kommuns sektor för Samhällsservice tog under företagarlunchen 23 november chansen att dels berätta om sin sektors arbete utifrån utmaningar och förutsättningar de närmaste åren. Dels om vad som faktiskt görs i kommunen för att stötta företagen, och om det som görs och inte syns.

- 246 är bara en siffra kanske någon tycker, men den säger något. Min uppfattning är att den ibland är lite orättvis och ibland är den rättvis. Där det brister måste vi hitta förbättringar och det ska vara hållbart över tid. Det får inte bara bli en happening för att sedan åka upp och ned i rankingen varje år. Här tittar vi lite på andra kommuner som kommit högt, vad de har de lagt resurser på, säger Thomas Kihlström.

Thomas Kihlström, sektorchef i Söderhamns kommuns sektor Samhällsservice.

Positiva exempel

Till det positiva finns exempel på att Söderhamns kommun inför entreprenader samordnat och delat upp det för att underlätta för lokala företag i upphandlingar. Som när Staffangymnasiet renoverades och hälften av arbetet utfördes av lokala företag. Ett annat positivt exempel är de mångmiljoninvesteringar för energiomställning i så kallade EPC-projekt (Energy performance contracting) som gjorts i kommunala fastigheter de senaste åren. Där har omkring 80 procent av 200 miljoner hamnat hos det lokala näringslivet.

Söderhamns kommun vill ha mer sånt och hitta vägar till dialog med näringslivet, säger Thomas Kihlström.

- Hur kan näringslivet hitta affärer på det vi planerar, jag känner att vår sektor inte finns i de forum där vi kan ha kontakterna om det i dag. Vi behöver och vill förbättra dialogen, säger sektorschefen, som också tipsar om en kommande affär som kan locka lokala företag: inköp av nya digitala infartsskyltar för marknadsföring.

Det finns mer, missa inga upphandlingar – håll koll på webben!

Läs mer: Se aktuella upphandlingar Länk till annan webbplats.

Läs mer: Upphandling och inköp

Branschträff för industri och teknik

Mer att inte missa: Branschträff för industri och teknik och kompetensbehov, 6 december på CFL. Kostnadsfritt.

Läs mer: Branschträff för industri och teknik – 6 december Länk till annan webbplats.

Mer nytt på CFL är att en plåtslagarutbildning nu ingår i kursutbudet!

Tipsa om teman för företagarluncher 2024

Håll utkik efter nästa datum för företagarlunch. Kom gärna med förslag på teman till nästa års företagarluncher, välkommen att kontakta Ola Andersson.

Kanske blir du stammis som Therese Andersson och Marie Ekenberg från Our Space, co-workingföretaget som finns i Söderhamn, Ljusdal och Bollnäs.

- Tycker företagarluncherna är fantastiskt bra, speciellt Ola. Sammansättningen av personer är bra och utvecklas för varje gång. Det är intressant att veta vad som händer och hur kommunen jobbar. Jag gillar transparensen, säger Maria Ekenberg.

Senast uppdaterad: 24 november 2023