Företag: ta emot studentjobbare utan kostnad - anmälan före 7 april

Två leende kvinnor i en blomsterbutik.

Jenny Lundgren, ägare av Blåklinten, är nöjd att hon tog emot studentjobbaren Vilda Jernberg, som blivit en omtyckt medarbetare i företaget.

Ta emot sommarjobbande studenter utan kostnad. Låter det bra? Det är det också. Fråga bara Vilda Jernberg som gått från sommarjobb till att bli en viktig kugge på Blåklinten i Söderhamn. Anmäl ditt företag senast 7 april!

En sant win win-läge. Det stämmer bra för den satsning som Söderhamns kommun gör tillsammans med Swedbank och Sparbanksstiftelsen Söderhamn och som riktas mot gymnasiets avgångselever. Satsningen går ut på att företag tar emot en student under en treveckorsperiod i sommar. Söderhamns kommun och Sparbanksstiftelsen Söderhamn står för hela kostnaden.

För företagen: en chans att knyta kontakt med framtida medarbetare och att göra samhällsnytta. För studenten: en chans att få in en fot på arbetsmarknaden, skaffa sig viktiga erfarenheter och lära sig ett yrke.

Just detta win win-läge vet man mer om på Blåklinten i Söderhamn.

- En helt fantastisk grej! Jag är så imponerad av den här hjälpen för företag att hitta extrapersonal med chansen att lära upp unga som är intresserade, säger Jenny Lundgren, butiksägare på Blåklinten som förra sommaren valde att ta emot Vilda Jernberg.

Vilda Jernberg trivs med både arbetsuppgifter och medarbetare hos Blåklinten. Dessutom har hon utvecklats personligen och blivit av med sin blygsel.

En riktig tillgång

Ett bra beslut, visar det sig. 19-åringen är nu en riktig tillgång för Blåklinten, där hon får utföra varierande arbetsuppgifter och få utlopp för sitt konstnärliga sinne och förmåga att sälja. Statistik från tidigare år visar att fyra av tio som fått sommarjobb via den här satsningen är kvar i sitt företag efteråt i någon form av anställning.

- En väldigt bra möjlighet för ungdomar som mig att få en knuff in i ett företag. Det kan bli till extrajobb som det blivit för mig. Jag har fått jobba mycket sedan jag sommarjobbade här, säger Vilda Jernberg, som rör sig lika hemtamt bland blommorna som mellan inredningsprylar och kunder.

Förutom att hon lärt sig mycket inom ett yrkesområde, har det varit en resa i personlig utveckling.

- Jag var väldigt blyg innan och hade lite svårt för sociala sammanhang med folk jag inte känner. Men det märks inte nu, jag har verkligen utvecklats i en miljö där jag kan slappna av och känna mig trygg. Det kommer jag ha en nytta av i andra jobb också. Det är otroligt skönt för mig att släppa den stressen, säger Vilda Jernberg.

Tips: testa!

Den företagare som känner för att testa att ta emot en student i sommar ska inte tveka, tycker Jenny Lundgren. Kanske hittar de sin egen Vilda?

Anmälan ska vara inne senast 7 april.

- Absolut, testa! Det går att hitta energiknippena och det är så kul när man gör det. Vi är så glada att vi har någon att ropa på när det behövs, säger Blåklintens ägare.

Mer information och anmälan för företag: Sommarjobb för studenter - missa inte detta Länk till annan webbplats.

Ansökningstid för studenterna är 15 april-5 maj. Vecka 19-20 informeras både elever och företag om vilka som har fått jobb, på vilket företag samt under vilken period.

Senast uppdaterad: 8 april 2024