Tillgängligt föreningsliv

En aktiv och meningsfull fritid ger ökad livskvalitet. Söderhamns kommun vill därför verka för att det allmänna fritids- och kulturutbudet blir tillgängligt för alla, oavsett funktionsnedsättning. Ta del av tips om hur du kan bli en del av vårt rika föreningsliv och hitta din grej!

Här hittar du föreningar

Det finns ett antal föreningar i Söderhamns kommun som har aktiviteter för barn, ungdomar och vuxna med någon typ av funktionsnedsättning. Här nedan hittar du länkar till föreningarna och vilken typ av aktiviteter de har.

Sport och motion

Läs mer: Parasport Gävleborg Länk till annan webbplats.

Över hela landet växer parasport för varje dag som går – allt fler föreningar vill starta parasportverksamhet. Har din förening aktiviteter som utvecklar social gemenskap, främjar friskvård eller trygghet och säkerhet för personer med funktionsnedsättning och äldre personer? Sök omvårdnadsnämndens bidrag, möjligheten finns två gånger om året: 15 februari och 15 augusti.

Läs mer: Omvårdnadsnämndens föreningsbidrag

Rörelse för alla är en intressegrupp som bildades 2021 för att skapa och lyfta aktiviteter för målgrupper som ställer lite högre krav på tillgänglighet och ibland kanske också assistans.

Gruppen Rörelse för alla består av representanter från kommuorganisationen, politiken, förbund, föreningslivet och den privata sidan av vård och omsorg.

Vi engagerar oss för att alla ska kunna hitta och komma till föreningsaktiviteter på sin fritid.

En av våra målsättningar är att varje år uppmärksamma den Internationella funktionshinderdagen 3/12. Här vill vi erbjuda kunskapshöjande insatser, inspiration och framförallt prova på-aktiviteter som planeras och leds av lokala idrottsföreningar. Vi hoppas också att vi kan inspirera fler föreningar att utveckla en verksamhet som är tillgänglig för alla.

Intressegruppen Rörelse för alla

  • Politisk representantAnders Ramstrand
  • Kommunala tjänstepersonerTherese Nilsson, Sport och fritid och Fritid. Göran Hånell, Anton Larsson, Katarina Filipovic, Kultur och Bibliotek, Jenny Johnsson, Daglig Verksamhet. Johanna Holmberg, Verkstäderna.
  • Lärare inom grundsärskolanCarina Söderlund Veronica Landström Victoria Lindgren
  • FörbundsrepresentanterRF-SISU, Afaf RadhisonParasport Gävleborgs, Elin Lund Jonsson
  • FöreningsrepresentantSvenska Downföreningen, Carina KarlssonSöderhamns Gymnastikförening, Michaela HalvarssonSöderhamns HIK, Henrik Söderkvist
  • Privat aktör inom assistansvårdKavonCare, Viktoria Karlsson

Vi tar gärna emot synpunkter och förslag - välkommen att höra av dig!

Kontakt: Rörelse för alla
Therese Nilsson, Kultur och Fritid
Tfn: 0270-756 21
therese.nilsson@soderhamn.se

Rocka sockorna - 21 mars

Den 21/3 varje år firas Internationella Downs syndrom-dagen världen över. Detta uppmärksammans genom att människor tar på sig två olika strumpor just den här dagen. Det görs för att uppmärksamma allas potential och lika stora värde.

Här hittar du lite inspiration att använda om ni rockar sockor i er verksamhet! Filmen har tagits fram i ett samarbete med grundsärskolan på Stenbergaskolan i Söderhamns kommun, Söderhamns Gymnastikförening och Svenska Downföreningen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Senast uppdaterad: 18 mars 2022
Uppleva och göra

Kundtjänst

Kundtjänst svarar på samtal till 0270 - 750 00.
Vi tar emot besök på Faxholmsgatan 3.

Hos kundtjänst finns en dator som du kan använda för att göra korta ärenden: söka information, fylla i kommunens formulär, använda våra e-tjänster och lämna eller rösta på e-förslag.

Om du har en funktionsnedsättning eller är i behov av stöd eller hjälp i telefonsamtal kan du ringa till oss med hjälp samtalsförmedlande tjänster.

Kontakt Söderhamns kommun

Kundtjänst och telefonväxel
Telefon: 0270-750 00
E-post: kundtjanst@soderhamn.se

Postadress:
Söderhamns kommun
826 80 Söderhamn