Tillgängligt föreningsliv

En aktiv och meningsfull fritid ger ökad livskvalitet. Söderhamns kommun vill därför verka för att det allmänna fritids- och kulturutbudet blir tillgängligt för alla, oavsett funktionsnedsättning. Ta del av tips om hur du kan bli en del av vårt rika föreningsliv och hitta din grej!

Det finns ett antal föreningar i Söderhamns kommun som har aktiviteter för barn, ungdomar och vuxna med någon typ av funktionsnedsättning. Här nedan hittar du länkar till föreningarna och vilken typ av aktiviteter de har.

Sport och motion

Läs mer: Parasport Gävleborg Länk till annan webbplats.

Rörelse för alla är en intressegrupp som bildades 2021 för att skapa och lyfta aktiviteter för målgrupper som ställer lite högre krav på tillgänglighet och ibland kanske också assistans.

Gruppen Rörelse för alla består av representanter från kommunorganisationen, politiken, förbund, föreningslivet och den privata sidan av vård och omsorg.

Vi engagerar oss för att alla ska kunna hitta och komma till föreningsaktiviteter på sin fritid.

En av våra målsättningar är att varje år uppmärksamma den Internationella funktionshinderdagen 3/12. Här vill vi erbjuda kunskapshöjande insatser, inspiration och framförallt prova på-aktiviteter som planeras och leds av lokala idrottsföreningar. Vi hoppas också att vi kan inspirera fler föreningar att utveckla en verksamhet som är tillgänglig för alla.

Intressegruppen Rörelse för alla

  • Politisk representant Anders Ramstrand
  • Kommunala tjänstepersoner Therese Nilsson, Sport och fritid. Göran Hånell, Katarina Filipovic, Kultur och Bibliotek. Jenny Jonsson, Daglig verksamhet.
  • Lärare inom grundsärskolan Carina Söderlund, Veronica Landström, Victoria Lindgren
  • Förbundsrepresentanter RF-SISU Gävleborg, Afaf Radhison. Parasport Gävleborg, Elin Walfridsson.
  • Föreningsrepresentant Svenska Downföreningen, Carina Karlsson. Söderhamns Gymnastikförening, Michaela Halvarsson, Söderhamns HIK, Henrik Söderkvist
  • Privat aktör inom assistansvård KavonCare, Viktoria Karlsson

Vi tar gärna emot synpunkter och förslag - välkommen att höra av dig!

Kontakt: Rörelse för alla
Therese Nilsson, Sport och fritid
Tfn: 0270-756 21
therese.nilsson@soderhamn.se

Över hela landet växer parasport för varje dag som går – allt fler föreningar vill starta parasportverksamhet. Har din förening aktiviteter som utvecklar social gemenskap, främjar friskvård eller trygghet och säkerhet för personer med funktionsnedsättning och äldre personer? Sök omvårdnadsnämndens bidrag, möjligheten finns två gånger om året: 15 februari och 15 augusti.

Läs mer: Välfärdsnämndens föreningsbidrag

Den internationella funktionsrättsdagen infaller alltid den 3 december som ett led i att FN redan 1992 beslutade om att inrätta en årlig dag för att öka medvetenhet om rättigheter för personer med funktionsnedsättning.
Läs mer: funktionsratt.se Länk till annan webbplats.

I Söderhamn drivs arbetet av intressegruppen Rörelse för alla, som består av aktörer från både kommun, föreningsliv och övrigt civilsamhälle.

2023 uppmärksammar vi funktionsrättsdagen 30 november

Eftersom 3 december infaller på en söndag 2023 kommer Söderhamns kommun med samarbetspartners att arrangera Allas rätt till aktiv fritid torsdag 30 november i Kulturens Hus, Oxtorget 4, Söderhamn. Kostnadsfritt!

Allas rätt till aktiv fritid riktar sig till personal inom skola och LSS, förtroendevalda och tjänstepersoner inom myndighet och offentlig förvaltning samt övriga intresserade.

Dagen delas in i tre pass, gemensamt fokus är på inspiration och kunskap kring hur vi tillsammans kan främja en aktiv fritid för personer med funktionsnedsättningar.

Välkommen!

Till program: Aktiv fritid för alla 30 november (PDF)
Till anmälan: Anmälan Aktiv fritid för alla 30 november Länk till annan webbplats.

Söderhamns kommun står bakom arrangemanget tillsammans med Parasport Gävleborg, Söderhamns HIK, Svenska downföreningen Gävleborg, BK Klossen, Söderhamns UIF bordtennis, Söderhamns GF, RF-SISU Gävleborg, KavonCare, Sparbanksstiftelsen Söderhamn.

Kontakt

Therese Nilsson
Söderhamns kommun
Telefon: 0270-756 21
E-post: therese.nilsson@soderhamn.se

Den 21/3 varje år firas Internationella Downs syndrom-dagen världen över. Detta uppmärksammans genom att människor tar på sig två olika strumpor just den här dagen. Det görs för att uppmärksamma allas potential och lika stora värde.

Här hittar du lite inspiration att använda om ni rockar sockor i er verksamhet! Filmen har tagits fram i ett samarbete med grundsärskolan på Stenbergaskolan i Söderhamns kommun, Söderhamns Gymnastikförening och Svenska Downföreningen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Senast uppdaterad: 7 november 2023