Vinden har vänt - satsningar på många plan i Söderhamn

Näringslivschefen Ola Andersson märker att intresset för Söderhamn är större än tidigare från utomstående etablerare. Han gläds också åt att befintliga lokala företag står för satsningar som ger framtidstro.

Det händer massor som rör Söderhamn i positiv riktning – mycket är på gång! Det handlar om både privata och kommunala satsningar i en omfattning som inte setts på flera år: företagsetableringar, utveckling av verksamheter, byggande av bostäder med många potentiella arbetstillfällen.

En som gläds över satsningar som gjorts och pågår samt vad som kan komma, är kommunens näringslivschef Ola Andersson. Han märker att intresset för Söderhamn ökar.

- Det är lite nytt men tydligt att fler och fler ser potential i Söderhamn. Det känns som proppen ur. Det handlar inte bara om att få hit etableringar, det gäller också att få våra befintliga företag att känna framtidstro. Då blir det bra, säger Ola Andersson.

Här kommer ett antal exempel på projekt som skapar framtidstro för ett bättre Söderhamn:

Vallvik

De största etableringarna kan bli verklighet i Vallvik, som har potential att bli ett kluster för nya gröna näringar som växer upp som följd av de vindkratssatsningar som görs utanför Söderhamn med omnejd. Totalt nio olika vindkraftsprojekt på olika avstånd från Söderhamn, med total kapacitet på 57,5 TW (hela Sveriges årliga förbrukning är cirka 140 TW/år).

Exempel på vad som väntar i Vallvik:

 • Mark detaljplaneras till SoutH2port (ABB, Skyborn och Lhyfe) som vill bygga en av Europas största vätgasfabriker Länk till annan webbplats. med el från el från Skyborns planerade vindkraftspark.
 • European Energy - en av Europas största E-metanolfabriker har tecknat upp sig för mark på granntomten för att tillsammans med Svea Vind producera e-metanol Länk till annan webbplats.
 • Flera typer av företag kopplade till den gröna omställningen (odling av tomater, fisk, räkor m m) visar intresse för att etablera sig på industrimark i Vallvik. Detta tack vare värmen som kommer som en biprodukt vid energilagring som de ovanstående satsningarna handlar om.

Ola Anderson pratar om tre ess som Söderhamn har på hand och som etablerare suktar efter: el, mark och människor.

- Det är rätt unikt att det finns vindkraftsprojekt på gång och mark utpekad för industri i närheten. Det är ju platsen där industrins intressen går först och som lämpar sig bra för den som vill göra något. Industrimark ger oss pole position, säger Ola Andersson, näringslivschef i Söderhamns kommun.

Den lila rutan visar mark i Vallvik som är vikt för industriverksamhet och därmed attraktiv för etableringar.

Söderhamnsporten

 • Willys öppnar 2 maj
 • Max har mark i området, byggstart kan bli under 2025

E-center Norr

 • Jem & Fix och Dollarstore har öppnat. Nu pågår arbetet med gång och cykelväg till området

E-Center

 • ICA Maxi bygger om för att öppna i Coops gamla lokal

Centrumplanen

 • Etapp 1 klart
 • Etapp 2 blir klar under våren
 • Etapp 3 blir klart till hösten/vintern 2024

Jürgen Jacoby från danska företaget European Energy berättar om planer för en power to X-anläggning i Vallvik utaför Söderhamn.

Flygstaden

 • Båtbolaget Vaxholm Komposit har installerat sig. Tio personer flyttar hit och rekrytering steg 1 är påbörjad med anställning av ytterligare tio personer
 • Huddig custom solutions som kontrakteras av försvaret för att bygga om 1 000 bandvagnar under 4 år (med flera nya arbetstillfällen).

Inre hamnen

 • Smashing Burgers växlar upp sin verksamhet med restaurang vid kajkanten, vilket ger ytterligare en restaurang i området.

Stenö

Forsatt upprustning av Stenö havsbad och camping med bygge av reception, servicehus, konferenslokal och personalutrymmen. Klart februari 2025.

Bostadsbyggande

Centrum/övrigt

 • ESA Sushi har öppnat en helt ny restaurang på Kungsgatan i Söderhamn
 • Ny mat och take away-butik öppnar inom kort på Nygatan
 • Foodora startar i Söderhamn, som blir företagets 100:e kommun i Sverige
 • Expanderande Bönder i både Holmsveden och Borg, Norrala, bygger nya moderna anläggningar för ca 150 kor var.

Med Centrumplanen som genomförs i tre etapper (klart 2024) genomgår centrala Söderhamn den största omvandlingen på många år.

Senast uppdaterad: 2 maj 2024