Djur som inte är sällskapsdjur
Djur som inte är sällskapsdjur är till exempel nötkreatur, häst, får, get och svin. Även pälsdjur och fjäderfä är i vissa fall inte lämpligt att hålla inom detaljplanelagt område, till exempel ett tätbebyggt bostadsområde.
Generellt ska djuren inte ska orsaka olägenhet för de som bor i närheten och hållas på ett lämpligt sätt ur miljösynpunkt och djurskyddssynpunkt.
Tillstånd för djur inom detaljplanerat område
Du kan få tillstånd för att hålla de djur som nämns ovan inom detaljplanerat område under förutsättning att
- det inte orsakar olägenheter för människors hälsa,
- du kan hantera gödsel så att det inte orsakar olägenheter för omgivningen,
- djurhållningen sker på ett ur miljö-, djurskydds- och djurhälsosynpunkt lämpligt sätt,
- om du eller djurhållningsverksamheten inte uppfyller de krav som är föreskrivna eller om djuren eller djurhållningen stör omgivningen kan tillståndet återkallas.
Lokala föreskrifter för att skydda människors hälsa och miljö Pdf, 294.5 kB. anger regler för djurhållning i Söderhamns kommun.
Gödseln ska alltid hanteras så att inte miljön eller människors hälsa tar skada. Det innebär att du behöver ordna en lagringsplats som det inte läcker gödselvatten ifrån. Det är särskilt viktigt att inte lagra gödsel nära vattentäkter eller vattendrag.
Om du avser att anordna gödselstad eller annan upplagsplats för djurspillning inom område med detaljplan ska du göra en anmälan till kommunen.
Registrering fjäderfän eller fåglar
Har du fjäderfän eller andra fåglar behöver du registrera platsen där de finns till Jordbruksverket. Det gäller oavsett hur många djur du har och oavsett varför du har dem. Det gäller alla fåglar och fjäderfän med undantag för fåglar du har som sällskapsdjur i hushållet, till exempel kanariefåglar.
Information och e-tjänst för att registrera dina djur (Jordbruksverkets webbplats) Länk till annan webbplats.
Tips till dig som djurägare
Kommunen kan ge dig information om det behövs bygglov och/eller bygganmälan för de anordningar eller anläggningar som planeras för djurhållning.
Länsstyrelsens djurskyddsenhet kan svara på djurskyddsfrågor Länk till annan webbplats. exv, mått på förvaringsutrymmen för djur och andra frågor kring själva djurhållningen.
Jordbruksverket: Du hittar även mycket information på jordbruksverket.se Länk till annan webbplats.
Relaterade länkar
Tack för din medverkan!Du har hjälpt oss att förbättra webbplatsen.
Någonting gick fel. Prova igen senare.