Bygga, ändra eller riva

Modell av ett vitt hus, en ritning och ett gult vattenpass

Inför alla projekt, oavsett storlek är det viktigt att veta vad som är tillåtet och vad som krävs. I vissa fall krävs det bygglov eller anmälan. Om du bor nära vattenområde så som sjöar, bäckar eller vattendrag kan strandskyddsdispens behövas.

Ansök alltid i god tid innan du planerar att påbörja byggnationen. Inför sommarperioden är bygglovsavdelningen på sektor Samhällsservice hårt belastad, tänk därför på att skicka in din ansökan i god tid. Om du ska bygga under sommaren rekommenderar vi att du söker bygglov redan i februari eller mars. En komplett ansökan om lov ska enligt lag vara prövad inom tio veckor, med möjlighet till förlängning om 10 veckor om det krävs för ärendets behandling.

Kontakt

Bygglovshandläggare har telefontid för rådgivning varje helgfri vardag kl. 08.00-09.30. Bygglovshandläggarna nås via kommunens Kundtjänst: 0270-750 00.

Kontakt utanför telefontid

För att komma i kontakt med en handläggare utanför telefontid ringer du till Kundtjänst och beskriver ditt ärende. En handläggare återkopplar sedan till dig inom två arbetsdagar om inte annat meddelas.

Det går också bra att mejla in din fråga till kundtjanst@soderhamn.se

Att tänka på inför kontakt

Inför kontakt är det bra att förbereda sig med:

  • Fastighetsbeteckning eller adress
  • Diarienummer eller namn på handläggare – om frågorna gäller ett pågående ärende.

Välkommen med dina frågor och funderingar.

Senast uppdaterad: 29 februari 2024
Bygga, bo och miljö