Mat i förskola och skola

Bild

Eleverna tar för sig av buffén i matsalen.

I Söderhamns kommun jobbar vi för att barn och elever ska äta bra mat varje dag. Måltiden i skolan ska hjälpa dig att skapa goda vanor. Därför jobbar vi för att maten som serveras ska vara bra för dig och för miljön och samhället du växer upp i. Måltiden tillsammans med miljön i matsalen har betydelse för hur du lär dig att äta dig mätt på rätt sätt.

Den mat du äter påverkar också hur du presterar i skolan och det är därför viktigt att du får i dig näring och energi anpassad efter din ålder. Vår mat lagas därför utifrån Livsmedelsverkets nationella råd och riktlinjer.

Maten i våra tillagningskök lagas av personal med kockkompetens som har fokus på näringsrika och varierade måltider. På vissa skolor lagas maten på plats, medan andra skolor får maten levererad från ett tillagningskök i närheten.

Meny

Varje dag serveras två varmrätter, varav en är vegetarisk, tillsammans med en grönsaksbuffé, ekologisk mjölk/vatten, knäckebröd och bordsmargarin. Måltiderna planeras utifrån Livsmedelsverkets råd och ger dig möjlighet att äta en hälsosam sammansättning av proteiner, kolhydrater, fetter fibrer, vitaminer och mineraler.

Skolmjölksstöd

Alla kommunala förskolor och de flesta kommunala grundskolor i Söderhamns kommun tar emot skolmjöksstöd. Det betyder att mjölken som serveras delvis finansieras av Europeiska garantifonden för jordbruket. Syftet med EU-stödet är att ge fler elever möjlighet att dricka mjölk i skolan.

Söderhamns kommun ansöker om skolmjölksstödet hos Jordbruksverket som ansvarar för tilldelningen av EU-stödet.

För att få del av skolmjölksstödet genomförs kompletterande utbildningsåtgärder som syftar till att lära barnen mer om jordbruk, miljö och om hållbar och bra mat i allmänhet.

En del av de åtgärder vi jobbar med är:

  • Mätning av matsvinn och åtgärder för att minska matsvinn
  • Affischer i skolrestaurangen med olika teman, exempelvis om matsvinn och den grönare matcirkeln
  • Dialog med barn och elever på matråd
Logotyp för EU-skolmjölksstöd.
Senast uppdaterad: 30 oktober 2023