Folkhälsa
God hälsa och trygghet är grundstenar för människorna i ett välfärdssamhälle, för att skapa en attraktiv kommun och god tillväxt.
Folkhälsa handlar om människors egna val och vanor, om yttre miljöer och demokratiska rättigheter i samhället.
Folkhälsa berör också trygghet, jämställdhet, integration, miljö, bostadsplanering, sociala förutsättningar, antidiskriminering och alkohol- och drogrelaterade frågor.
Prioriterade områden i folkhälsostrategin
För att må bra har människor behov av att känna samhörighet och tillit, känna sig inkluderade och ha möjlighet att påverka sina egna liv och samhällsutvecklingen. Tilliten mellan människor och till samhället i stort är grundstenar i en fungerande demokrati.
I den här prioriteringen ingår att jobba på ett systematiskt och kommunövergripande sätt mot våld i nära relationer och hedersrelaterat våld - att kommun och övriga organisationer, civilsamhället och näringslivet jobbar med frågan tillsammans.
Mäns våld mot kvinnor är ett allvarligt jämställdhetsproblem. Våldet tar sig uttryck på olika sätt och innebär ett ansvar för många aktörer i samhället. Att mäns våld mot kvinnor ska upphöra är ett av Sveriges sex jämställdhetspolitiska delmål.
Behöver du hjälp? Här hittar du stöd som kommunen erbjuder:
- Utsatt för våld
- Utsätter andra för våld
- Anhörig
- Utsatt för hedersrelaterat våld
- Arbetsgivare som vill veta hur du kan jobba med frågan i din verksamhet
Förebyggande arbete mot alkohol, narkotika, dopning och tobak (ANDT)
Söderhamns Förebyggande arbete inom ANDT-området ska vara kunskapsbaserat och långsiktigt hållbart samt vara kopplat till regeringens ANDT-strategi. Arbetet i Söderhamn utgår ifrån den lokala folkhälsostrategin.
Har du eller någon anhörig beroendeproblem?
Det kan gälla missbruk eller beroende av alkohol, narkotika, läkemedel, dopningsmedel eller spel om pengar.
Det finns hjälp att få hos kommunen:
- Stöd till dig som har beroende eller anhörig
- Stöd till familj, barn och unga
- Stöd till familjer och föräldrar
Suicidprevention
Suicid är ett folkhälsoproblem som förutom förlust av människoliv kan leda till omfattande psykiskt lidande och försämrad hälsa hos anhöriga och andra berörda.
Suicidproblematik innebär inte enbart ett lidande för den suicidnära personen utan också för dennes familj, vänner och andra närstående. Att leva under hotet av suicid är extremt stressande och sorgen efter ett självmord är oftast mer traumatisk och av annan karaktär än efter dödsfall på grund av sjukdom eller olyckor. Sorgen kompliceras av de närståendes känsla av skam och skuld och de tabun när det gäller suicid som finns i samhället.
Region Gävleborg har ett samordningsansvar när det gäller suicidpreventiva insatser i vårt län, Söderhamns kommun arbetar inom sina verksamheter för att förebygga suicid. Det finnsn även ett nationellt beslut om en nollvision gällande suicid - den gäller även för Söderhamns kommun.
Kommunens handlingsplanen för suicidprevention Pdf, 288.3 kB.
Regional handlingsplan. Region Gävleborg Länk till annan webbplats.
Att alla barn och unga har möjligheter till att leva hälsosamt och har möjligheter till utbildning är viktiga komponenter i en hållbar samhällsutveckling. Tidiga insatser för att ge barn goda förutsättningar att klara grundskolan och gymnasiet betyder mycket för barns välmående och möjlighet till framtida försörjning och god hälsa. Utbildning och arbete är även viktiga faktorer för inkludering och integration och därmed minska risken för utanförskap.
I Söderhamns kommun jobbar vi kommunövergripande för att barn och unga ska ha förutsättningar för ett gott liv.
Viktigt för att utföra ett systematiskt arbete är att kontinuerligt fråga barnen och göra de justeringarna som behövs.
Söderhamns kommun genomför enkätundersökningen LUPP via Myndigheten för ungdoms – och civilsamhällesfrågor. Ungdomsenkäten LUPP är verktyget för kommuner och regioner som vill veta hur unga mår, vad som är viktigt för dem och hur de ser på framtiden. Det är ett underlag som används för behov av justeringar genom en kommunövergripande handlingsplan.
Delaktighet och inflytande är bland de mest grundläggande förutsättningarna för en god folkhälsa. Det finns en stark koppling mellan socialt deltagande, reellt inflytande och psykisk och social hälsa. Det handlar om att ingå i olika sociala sammanhang och att göra sin röst hörd.
Det finns många sätt på hur du som medborgare kan vara med och påverka och vara delaktig i den demokratiska processen. Här är några exempel:
Ökad trygghet
Kommunen har ett samverkansavtal med den lokala polismyndigheten om hur vi ska arbeta för ökad trygghet i Söderhamn.
Det pågår ett löpande trygghetsarbete där kommun, polis och civisamhälle samverkar enligt en modell som Brottsförebyggande rådet, BRÅ, tagit fram.
För att öka tryggheten i Söderhamns centrum finns centrumvärden. Centrumvärden medverkar i arbetet med att skapa trygghet och trivsel i nära samarbete med ordningsvakterna. Centrumvärden vistas i centrala Söderhamn och har där tät kontakt med missbrukare i syfte att motivera dem att kontakta exempelvis Beroendecentrum, Norrtullskyrkan eller socialtjänsten. Genom att frekvent röra sig i centrum bidrar centrumvärden även till att motverka skadegörelse och störa missbruksmiljöer där ungdomar vistas.
Tack för din medverkan!Du har hjälpt oss att förbättra webbplatsen.
Någonting gick fel. Prova igen senare.