Inre hamnen – Planprogram
Söderhamn är staden där Hälsingland möter havet! Mitt emellan innerstaden och skärgården växer Inre hamnen fram, där människor möts och idéer föds i en kreativ och konstruktiv anda.
Inre hamnen myllrar av liv. Här serveras kulturella upplevelser kryddat med kulinariska äventyr intill vattnet i den alltmer kontinentala atmosfären.
Knutpunkten mot skärgården utvecklas och området expanderar med fler bostäder, nya
invånare, växande verksamheter och investeringar. Här skapas en levande plats för dig och kommande generationer. Söderhamn växer – välkommen ombord!
Syfte och mål med planprogrammet
Syftet med att göra ett planprogram är att hitta hållbara lösningar för markanvändningen och skapa förutsättningar för attraktiva, omsorgsfullt gestaltade livsmiljöer inom området. Programmet fungerar som underlag till framtida detaljplanering. Programmet grundar sig på inriktningar i översiktsplanen, dialoger med invånare och platsens förutsättningar.
Planprogram Inre hamnen, samrådsversion 2024 Pdf, 8.7 MB.
Bilaga 1 - Undersökning av betydande miljöpåverkan Pdf, 374.1 kB.
Bilaga 2 - Dialogsammanfattning Pdf, 6.7 MB.
Bilaga 3 - Bedömning av detaljplaner Pdf, 228.5 kB.
Bilaga 4 - PM Geoteknik Pdf, 1.5 MB.
Bilaga 5 - Kostnadskalkyl, planprogram Inre hamnen Pdf, 59.2 kB.
Samråd 18 november 2024 till 31 januari 2025
Ett förslag till planprogram för Inre hamnen har tagits fram utifrån tidigare dialoger med skolklasser, allmänheten, företag och föreningar. Nu ställs förslaget ut för samråd och det finns möjlighet att lämna synpunkter på förslaget.
Tyck till om förslaget!
Lämna dina synpunkter om planförslaget via:
- E-post till: samhallsplaneringsenheten@soderhamn.se
- Brev till: Elin Elfström (STS), Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn
- Fysiskt: hos Kundtjänst på Kungsgatan 6
- Digitalt: vår kartberättelse. Använd länken "Samrådshandling som kartberättelse" ovan.
När du lämnar synpunkter ber vi dig att vara så tydlig som möjligt. Enbart synpunkter gällande Inre hamen tas emot i samrådsprocessen, generella frågor eller synpunkter tar vi inte emot.
2025
Efter samrådet omarbetas handlingen utifrån inkomna synpunkter och planeras att antas under våren 2025.
2024/2025
Ett samrådsförslag har tagits fram, under vintern 2024/2025 finns möjlighet att lämna synpunkter.
2023
Ett första förslag till planprogram arbetas fram med hjälp av det material som samlats in. Arbetet ligger därefter vilande fram till årsskiftet 2023-2024.
2022
Under 2022 startade arbetet upp och inledande dialoger med skolklasser, föreningsliv/företag och allmänheten genomfördes. Samtidigt har ytterligare information om området samlats in från andra källor.
Alla som vill berätta om Inre hamnen är fri att använda texter och illustrationer. Tillsammans stärker vi berättelsen om Inre hamnen.
Illustrationer
Två illustrationer är framtagna för att komplettera berättelsen om Inre hamnen. Kollage-illustrationerna är visionära i sin karaktär men ska ej ses som löften för utvecklingen av området framåt.
Illustration 1 - platsen
Här utgår illustrationen ifrån ån och fylls med attribut runt om utifrån framtida utveckling.
Illustration 2 - det mänskliga
Här utgår vi ifrån det mänskliga perspektivet och befintliga och framtida attribut fylls runt en siluett.
Texter
Texterna ska ses som en god grund när vi berättar om Inre hamnen. Ofta behöver texten anpassas utifrån sammanhanget den ska användas.
Text, kort version
Söderhamn är staden där Hälsingland möter havet! Mitt emellan innerstaden och skärgården växer Inre hamnen fram, där människor möts och idéer föds i en kreativ och konstruktiv anda.
Inre hamnen myllrar av liv. Här serveras kulturella upplevelser kryddat med kulinariska äventyr intill vattnet i den alltmer kontinentala atmosfären.
Knutpunkten mot skärgården utvecklas och området expanderar med fler bostäder, nya
invånare, växande verksamheter och investeringar. Här skapas en levande plats för dig och kommande generationer.
Söderhamn växer – välkommen ombord!
Text, lång version
Rubrikförslag
- Berättelsen om Inre hamnen
- Inre hamnen då, nu och framåt
Ingress
Söderhamn är staden där Hälsingland möter havet. Det är just här, mitt emellan innerstaden och skärgården, som Inre hamnen växer fram. Du erbjuds kulturella upplevelser, en kontinental atmosfär, en konstruktiv anda och kulinariska äventyr. Detta är värden vi tillsammans utvecklar samtidigt som det vatten- och skärgårdsnära läget förstärks ytterligare.
Text
Inre hamnen ligger precis intill Söderhamns stadskärna och kopplas samman via den nya å-promenaden. Samtidigt knyts området ihop med skärgården vattenvägen och områdets varierande båtmöjligheter. Stadsdelen, som haft en del tomma ytor, myllrar nu av liv de flesta av dygnets timmar. Människor möts och idéer föds när Inre hamnen utvecklas för att bli än mer:
- Kreativ och konstruktiv
- Kulturell
- Kontinental
- Kulinarisk
- Knutpunkt mot hav och skärgård
Söderhamn växer Länk till annan webbplats. – välkommen ombord!
Från industri till framåtlutad stadsdel (mellanrubrik)
Inre hamnens historia sträcker sig minst 600 år bakåt i tiden med tydliga spår från olika epoker. På Faxeholm, kullen där den medeltida borgen tidigare stod, står än idag historiska kanoner. Området var tidigare centrum för sjöfart, sågverk, järnväg och industri men nu utvecklas Inre hamnen till en mötesplats och skapar utrymme för:
- fler bostäder och nya invånare
- expanderande verksamheter
- fler investeringar och nya verksamheter
- välmående söderhamnare och besökare
Inre hamnen i framtiden (mellanrubrik)
I Inre Hamnen är det förflutna alltid närvarande och här skrivs nu framtidens berättelser. I detta stycke vågar vi vara visionära när området planeras med mer:
- rekreation och rörelse. Naturupplevelserna får ta plats när nya och befintliga promenad- och cykelstråk knyts samman och blir tillgängliga året om med gott om rastplatser. Nya fiskebryggor sträcker sig ut över vattnet med plats för reflektion och med goda chanser att få en fisk på kroken. Möjligen byggs ett skärgårdsinspirerat utegym med tampar, drivved och ankare som stärker både skärgårdskopplingen och pulsen.
- grönska, nya bostäder och mötesplatser. I det gamla brädgårdsområdet byggs lägenheter och fylls med människor som uppskattar bekvämt avstånd till innerstadens bekvämligheter samt vattnets möjligheter. Torgytan på södra sidan av ån bjuder in till möten samt utvecklas till en plats för marknader, konserter och livfulla stunder. Träd, vass och parkytor ger grönska, skugga, större artrikedom och är skönt för ögat. Här samlas aktörer för att utveckla området och stärker tillsammans dragningskraften ytterligare.
- koppling till skärgården, staden och historien. Hamnmiljön och den marina karaktären på området bevars och förstärks samtidigt som möjligheterna för båtlivet blir ännu bättre. Staden knyts närmare Inre hamnen när å-promenaden in till centrum förlängs. Kanske skapas konst utifrån platsens värden med barnens perspektiv och möjligen kan en ny utställning ta vara på områdets historia och skärgårdsanknytning.
Under vår och sommar 2022 har medborgare fått lämna synpunkter om planprogrammet för utvecklingen av Inre hamnen.
För allmänheten har det varit möjligt att lämna synpunkter på plats i Inre hamnen under tre dagar under sommaren samt via en dialogkarta. Kartan är nu avslutad men det går att läsa de synpunkter som har kommit in. Öppna dialogkartan från samrådet 2022 Länk till annan webbplats.
Dialog med skolklasser
Under samrådet 2022 genomfördes både promenad i området samt workshop med skolklasser från årskurs 4 och 6.
- Från promenaden kom synpunkter om att platsen är tråkig att vara på då det inte finns så mycket att göra, att det är fult och otäckt att det inte finns något staket vid vattnet. Flera tyckte dock om muralmålningen och gungorna på en av restaurangen i området och ville ha fler vid sidan om. Flera av barnen har varit i området för att besöka M/S MOA och/eller för att de håller på med föreningsidrott i området.
- Workshopen resulterade i många olika förslag och utvecklingsidéer. De allra flesta idéerna rörde idrott/rörelseaktiviteter som trampolin-, lek-, parkour- och skatepark och badplats. Många förslag gällde även glasskiosk, mer växter/blommor, fler bänkar att sitta på, flytande restauranger/bryggor/båthus och köpcenter.
- Det som stack ut mellan de olika klasserna var att årskurs 4 ville ha mycket mer färg i området medan årskurs 6 hade ett större intresse av handel.
Fördjupad information i nyhetsartikel: Unga tycker till om inre hamnen – dialoger viktiga på väg mot ett planprogram
Tack för din medverkan!Du har hjälpt oss att förbättra webbplatsen.
Någonting gick fel. Prova igen senare.