Temadagar om psykisk hälsa

Under två dagar i september är du välkommen för att genom föreläsningar och utställning få lära dig mer om hur vi kan hjälpas åt för ett mer hälsosamt samhälle. Öppet för alla och kostnadsfritt!
Bakgrund till temadagarna
Psykisk hälsa kan beskrivas som en tillgång eller resurs som gör det möjligt för oss att må bra och skapar möjlighet för oss att uppnå vår fulla potential. Den psykiska hälsan påverkas av många saker. Den påverkas av ärftlig sårbarhet, vad vi gör, hur vi lever och vad vi är med om, men också av de rättigheter, möjligheter eller begränsningar som samhället och vår omgivning ger oss.
Stigmatisering av personer med olika typer av psykisk ohälsa har negativa konsekvenser för samhället i stort men också för den enskilda individen. Men det går att förändra. I arbetet med att förebygga psykisk ohälsa och självmord är insatser för att minska stigmatiseringen en viktig del.
Välkommen till temadagar om psykisk hälsa 2022
När: 8 september 13.00 – 20.30 och 9 september 10.00 – 13.30
Var: CFL Söderhamn (Kafeterian öppen till 19.30 torsdag).
Hitta hit: CFL, Söderhamn Länk till annan webbplats.
Arrangör: Söderhamns kommun, arrangemanget vänder sig till allmänheten och är gratis.
Webbsänd föreläsning av Ångestpodden
Programpinkten med Ida Höckerstrand och Sofie Hallberg från Ångestpodden kommer att direktsändas på webben, 8 september kl 16.00.
Se sändning här: Ångestpodden från CFL i Söderhamn Länk till annan webbplats.
Ångestpodden tar upp alla dom tankar och funderingar som många någon gång har tänkt men inte pratat om högt.

Ida Höckerstrand och Sofie Hallberg gör Ångestpodden. 2021 röstades den fram till Årets hälsa-/träningspodd 2021 av Guldpodden, som varje år utser de bästa svenska poddarna.
Program 8 september
13.00 Inledning av temadagarna, Anders Ramstrand ordförande omvårdnämnden.
13.15 Vad är psykisk ohälsa - Siri Helle, prisbelönt psykolog, författare och föreläsare. Som populärvetenskaplig författare har hon skrivit ett flertal böcker, bland andra Smartare än din telefon och Känslofällan. Som samhällsdebattör driver hon frågor om hur psykologisk forskning kan användas för att bygga ett bättre samhälle. Det inkluderar rätten till evidensbaserad vård, förebyggande insatser för psykisk hälsa och att införa psykisk hälsa på skolschemat. Hon medverkar regelbundet i TV4, SvD och Sveriges Radio.
14.15 Förebyggande och främjande arbete inom skolan – Carin Engblom och Eva-Lotta Lingvall berättar om rörelse i skolan, Susanna Edling om Sandarne skolas hälsotema och Therese Hult om hälsa och vägledning som ämne i skolan.
15.15 Fika och mingel i utställningsmiljö
16.00 Förr eller senare känner du igen dig - Ida och Sofie från Ångestpodden. Varför är det så lätt att säga att man ligger hemma med förkylning och så svårt att säga att man har ångest? Varför säger man att man går till tandläkaren i stället för till psykologen? Ida Höckerstrand och Sofie Hallberg driver den populära Ångestpodden och föreläser om ångest, social press, hur det är att ha eller vara anhörig till någon med psykisk ohälsa och mycket mer. Allt som rör livet, helt enkelt.
18.00 Förr eller senare känner du igen dig - Ida och Sofie från Ångestpodden.
19.30 Våga fråga - Suicide Zero, Kela Dahlén. Våga fråga är föreläsning om suicidpreventiv där vi går igenom fakta och myter om självmord, lär ut hur man identifierar varningstecken på när psykisk ohälsa kan uppstå och hur man kan stötta någon som mår dåligt. Att prata om hur vi mår är det mest förebyggande vi kan göra - det kan rädda liv. Du behöver inte ha några förkunskaper eller arbeta med den här typen av frågor i ditt arbete för att kunna delta.
Program 9 september
10.00 Våga fråga - Suicide Zero, Kela Dahlén.
11.15 Stöd till närstående till personer med psykisk ohälsa – Anita Gustavsson, Hannes Vainionpää och Inga Erling från Söderhamns kommun.
12.30 Vad behövs för att må bra? – Linn Sundlöf. Det finns många saker som påverkar vårt mående men det finns några gemensamma nämnare som påverkar hur vi mår. Om du vet vad som kan påverka hur du mår blir det lättare göra en förändring som kan leda till bättre hälsa och mående. På den här föreläsningen få du veta mer om vilka dessa områden är, vad du kan tänka på om du vill göra en förändring inom ett eller flera av dessa områden.
13.15 Avslutning
Frågor, kontakta
Kontakta
Anna-Karin Eklund
Folkhälsostrateg
Söderhamns kommun
Telefon: 073-2745694
E-post: anna-karin.eklund@soderhamn.se
Läs mer: Söderhamns kommun stärker arbetet för att förebygga självmord Länk till annan webbplats.
Läs mer: Så jobbar Söderhamns kommun med folkhälsa Länk till annan webbplats.
Läs mer: Folkhälsan i fokus med ny satsning Länk till annan webbplats.
Tack för din medverkan!Du har hjälpt oss att förbättra webbplatsen.
Någonting gick fel. Prova igen senare.