Kläder

T-shirt med kommunens logotyp

Klädernas färg ska vara så nära våra sju profilfärger som möjligt. Logotypen placeras på vänster bröst och är 7 centimeter bred.

Arbets- och profilkläder är en viktig del i kommunens varumärkesbyggande. De ger oss möjlighet att visa människor vi möter var vi kommer ifrån, att vi representerar Söderhamns kommun och att vi arbetar och verkar för hela bygden.

Vi är tydliga vid märkning av våra kläder. Som huvudregel betyder det att vi använder kommunens logotyp i liggande format, utan ytterligare tillägg. För de flesta vi möter är det sällan viktigt vilken enhet eller sektor vi kommer ifrån, därför ska vi undvika sådana tillägg. På så sätt blir vår organisation tydligare, med en samlad verksamhet av service, tjänster och aktiviteter som Söderhamns kommun står bakom.

För att säkra ett konsekvent uttryck hittar du här riktlinjerna för beställning och användning av arbetskläder och profilkläder. Vissa delar av texterna vänder sig till dig som medarbetare, andra delar vänder sig till de upphandlade leverantörena av kläder.

Kontakta Söderhamns kommuns kommunikationsenhet om du har frågor eller något är oklart.

Viktigt att tänka på

När du arbetar för Söderhamns kommun är du en representant för hela vår organisation, därför ska alla typer av arbetskläder endast användas när du är i tjänst och ska inte användas på din fritid. När du avslutar tjänsten eller uppdraget kommer din arbetsledare eller verksamhetschef att begära tillbaka kläderna igen.

Varsel- och arbetskläder är plagg som har skyddande funktioner och tydligt signalerar vem du representerar och arbetar för. Alla som utför arbete i en miljö med trafik ska ha varselkläder.

Profilkläder är plagg utan skyddande funktion. De visar tydligt att du arbetar i Söderhamns kommun och har i syfte att stärka kommunens varumärke.

Södehamns kommun vill stärka hållbara processer. Ställ därför frågor och höga krav på leverantören när du beställer kläder. Förhör dig om plaggets kvalitet och livslängd. Finns textilmärkningar som säkerställer att plagget har tillverkats på ett hållbart sätt? Fråga även efter tryckmetod. Kemikalier, färger och processer ska vara hållbara både för miljö och för människor.

Välj gärna en GOTS-märkt leverantör. Global Organic Textile Standard är en internationell miljömärkning av hela plaggets livscykel, från råvara till färdig textil.

Även Naturskyddsföreningens Bra Miljöval är en oberoende märkning av textilier, fiberinnehåll och beredningsprocess.

Våra kläder ska vara vita eller i en färg som är så nära någon av kommunens sju profilfärger som möjligt. Här är det viktigt att vi varierar oss, så att ingen av färgerna kommer att förknippas med en specifik verksamhet. Använd gärna olika färg på över- och underdelar.

Återkommande evenemang däremot kan använda samma färg varje gång, då det underlättar igenkänning.

Vissa arbetskläder ska enligt lag ha en viss färgsättning, exempelvis varselkläder.

Alla profil- och arbetskläder ska ha Söderhamns kommuns logotyp väl synligt. Det är den liggande logotypen som gäller och den ska alltid användas i sin helhet. Den får inte beskäras eller förändras. Respektera alltid logotypens friyta.

Om du av exempelvis utrymmesskäl har andra behov, ta kontakt med Söderhamns kommuns kommunikationsenhet.

En tryckt logotyp ger högsta läsbarhet. Du får ett skarpt och detaljerat resultat med bra hållbarhet.

När materialet inte lämpar sig för tryck kan du välja att brodera logotypen. Till exempel på stickat och fleeceprodukter. Broderi kan även användas på plagg som används i representativa sammanhang, såsom på skjortor och pikétröjor.

Senast uppdaterad: 2 juli 2024
Kommun och politik