Hemberedskap

Genomskinlig plastlåda med mat och andra förnödenheten som kan behövas vid en kris.

Foto: Thomas Henrikson, MSB

Vad gör du om din vardag vänds upp och ner? El och värme försvinner. Det blir svårt att laga mat. Inget vatten i kranen. Bankomaterna fungerar inte och det går inte att betala med kort. Mobilnäten och internet går ner. Se till att du och dina nära klarar vardagen.

Vid en samhällskris kommer hjälpen att först gå till dem som bäst behöver den. De flesta måste vara beredda på att kunna klara sig själva en tid.
Din kommun ansvarar för att bland annat äldreomsorg, vattenförsörjning, räddningstjänst och skola fungerar även vid en samhällskris.
Du som privatperson har också ett ansvar. Ju bättre förberedd du är desto större möjlighet har du också att hjälpa andra som inte har samma förutsättningar. Med rätt förberedelser kan du klara en besvärlig situation bättre, oavsett vad som orsakat den. Viktigast är att ha vatten, mat och värme och att kunna ta del av information från myndigheter och medier. Du behöver också kunna komma i kontakt med anhöriga.

Om vi är fler som har egen beredskap och kan klara oss några dagar på egen hand, kan samhället fokusera på att hjälpa de mest utsatta. Välinformerade och engagerade invånare är en viktig tillgång vid en samhällskris.

Din krisberedskap i hemmet

Om det blir ett långvarigt strömavbrott eller någon annan allvarlig störning i samhället måste du själv ha en hemberedskap. Länk till annan webbplats.

Vatten

Brist på vatten är allvarligare än brist på mat. Därför är det viktigt att ha en plan för att kunna ordna vatten i alla lägen. Med några dunkar, en vanlig frys och möjlighet att koka ditt vatten kommer du långt. Tips och råd kring hur du löser vatten inför en eventuell kris! Länk till annan webbplats.

Värme

Det behöver inte vara så kallt för att du snabbt ska bli nedkyld. Då blir din rörelse- och tankeförmåga sämre. Se till att ha en plan för alternativ uppvärmning av ditt hem och ha saker hemma som kan underlätta. Tips och råd kring hur du löser det med värme inför en enventuell kris! Länk till annan webbplats.

Mat

Om du är frisk kan kroppen egentligen klara sig länge utan mat, men din mentala förmåga försämras snabbt om du inte äter. Du både tänker sämre och mår sämre.
Tips och råd kring hur du löser det med mat inför en enventuell kris! Länk till annan webbplats.

Kommunikation

Vid en större olycka eller en kris behöver du få veta vad som händer, hur du själv ska agera och vad ansvariga myndigheter gör. Du kan också behöva komma i kontakt med dina anhöriga.
Tips och råd kring hur du löser det med kommunikation inför en eventuell kris! Länk till annan webbplats.

Dina husdjur

Du bör ha tänkt igenom de behov du, din familj och dina djur har, för att vara förberedd på en kris. Men det räcker inte med att tänka – du måste själv se till att ha nödvändiga varor och utrustning hemma och öva på olika situationer.
Tips och råd kring hur du ordnar det för dina husdjur inför en eventuell kris! Länk till annan webbplats.

Hur fungerar samhället vid en kris?

Lyssnapodcasten "Om krisen kommer" Länk till annan webbplats. och lär dig mer om hur samhället fungerar i en kris eller katastrof och vad du själv kan göra för att förbereda dig. Alla avsnitt går att hitta i appar för podcast som finns i smarta telefoner. Sök på "msb".

Se SVT:s serie "Nedsläckt land" Länk till annan webbplats. där tio deltagare får prova att klara sig i ett samhälle helt utan el. Vad krävs för att klara sig om krisen är ett faktum?

Senast uppdaterad: 9 april 2024
Omsorg och stöd