Stentägtskolan

Ort/kommundel: Centrala Söderhamn
Besöksadress: Gamla Sandarnevägen 4, Söderhamn
Storlek: Cirka 350 elever
Typ: Grundskola F-6, Fritidshem
Driftsform: Kommunal
Övrigt: Cirka 50 medarbetare
Anmälan av frånvaro, t.ex. sjukanmälan , gör du i första hand via kommunens e-tjänst.
Du kan även anmäla frånvaro för elev via kundtjänst 0270-750 00.
Stentägtskolan ligger i centrala Söderhamn. Skolan har genomgått en omfattande ombyggnation och stod klar för inflytt till vårterminens start 2020.
På skolan går elever från förskoleklass upp till årskurs 6. Skolgården erbjuder en stimulerande utemiljö med lekpark, multiarena och ytor som uppmuntrar till fysisk aktivitet. Skog och natur finns alldeles runt hörnet.
Inomhusmiljön är genomtänkt och NPF-anpassad med ljuddämpande möbler och behagliga färger. Det finns ett Fritidstorg där man kan spela pingis, uppträda på scenen eller hänga med sina kompisar. Här finns även ett välutrustat skolbibliotek.
Eftersom skolan inrymmer förskoleklass upp till årskurs 6 går stadieövergångarna smidigt eftersom eleverna redan är trygga med miljö och personal.
Hela skolan har ett stort fokus på att alla elever ska nå kunskapsmålen och hög trivsel. I årskurs 4–6 genomför vi varje år en må-bra-vecka och har ett aktivt värdegrundsarbete med utgångspunkt från den.
Från förskoleklass till årskurs 3 bedriver vi ett aktivt värdegrundsarbete som vi kallar Guldresan. De viktiga ingredienserna i det är trygghet, inflytande och att alla ska nå kunskapskraven och må bra. Skolans fritidshem har bedrivit ett utvecklingsarbete med fokus på uteverksamhet och rastlekar.
Stentägtskolans fritidshem är organiserat i tre avdelningar med sammanlagt cirka 200 barn. Vi har en inbjudande utemiljö med bland annat stor grusplan och ett skogsområde.
Vårt fritidshem är ett aktivt fritidshem där barn och föräldrar trivs och är nöjda. Vi har aktivt arbetat med att stärka fritidshemmets roll i skolan - där fritidshemmet både ska vara ett bra komplement till skolan och ha en hög kvalitativ verksamhet på eftermiddagarna. Arbetet har gett bra resultat som bland annat visar sig genom barnens engagemang och lekglädje, barnen lekar andra lekar och med andra barn än de brukar leka med.
Barnen har inflytande över vilka aktiviteter som de har att välja mellan genom att diskutera detta i klassråd och i elevråd. Aktiviteterna är planerade så att de ska innehålla lärande och träning och att det så klart ska vara roligt!
Utemiljö
Fokus för fritidshemmets arbete har varit att utveckla utemiljön och aktiviteterna i uterummet. Att ha en planerad och strukturerad uteverksamhet är viktigt för elever i behov av stöd. Vi har en centralt placerad leksaksbod där leksakerna organiserades upp i olika lekteman, till exempel finns olika lådor att låna med djur, bilar, leka affär etc. Ett område på skolgården avgränsades för att bli en plats för kojbyggen. Ett stall har byggts intill boden och där står idag många hästar i sina boxar.
Nöjda barn och föräldrar
Det syns i mätningar att nöjdheten hos Stentägtskolans fritidshems föräldrar är bra. Det syns också bakåt i tid att närvaron på fritidshemmet är hög och närvaron är också hög även när barnen blir lite äldre. Detta är en bra signal på att barnen trivs och föräldrar är nöjda.
Elevråd
Vi har elevråd en gång per månad. Mötena leds av rektor och två elever per klass deltar. En stående punkt på elevrådet är arbetsmiljö.
Elevråden föregås av klassråd som genomförs under ledning av klasslärare.
Klassråd
Klassråd hålls i varje klass inför elevrådet. Klassrådet organiseras av respektive klasslärare. På klassrådet kan man diskutera aktuella frågor från elevrådet eller andra frågor eleverna vill ta upp.
Föräldraråd
Vi har gemensamma föräldraråd 2-3 gånger per termin. Till föräldrådet är alla vårdnadshavare välkomna men flera klasser har utsett föräldrarådsrepresentanter.
Rektor bjuder in till föräldrarådet och leder det. Inbjudan och minnes-anteckningar kommuniceras via respektive klass veckobrev.
Föräldramöten
Vi håller föräldramöten en gång per termin. Syftet med föräldramötet är att ge övergripande information.
Relaterade länkar
Tack för din medverkan!Du har hjälpt oss att förbättra webbplatsen.
Någonting gick fel. Prova igen senare.